сряда, 26 декември 2012 г.

MP3 Skype Recorder – безплатна и много добра програма за запис на Скайп разговори

Неведнъж ни се е искало по една или друга причина да можем да си запишем даден разговор, който провеждаме по Скайп. Програми изпълняващи тази функция има много, но повечето от тях са или платени, или с лошо качество на записите, или не се сработват с екранните четци (което е от значение за хората, ползващи такива помощни програми), а в някои случай – и трите неща наведнъж.

В тази публикация ще ви представя накратко една програма за записване на Скайп разговорите, която е безплатна, прави записите с добро качество, и освен това се сработва добре с екранните четци (JAWS for Windows и NVDA например).

Официалният сайт на програмата е: http://voipcallrecording.com
Ето и директен линк за сваляне на програмата: http://voipcallrecording.com/MP3SkypeRecorder.zip.

Недостатъкът й (ако може да се нарече недостатък) е, че изисква Microsoft .NET Framework 2.0 или по-нов, за да работи. Другото й изискване е “Skype Extras Manager” (познат още като “Диспечер на добавки в Скайп”) да е инсталиран заедно със Скайп. Не е задължително да е зареден в паметта заедно със Скайп – достатъчно е да е инсталиран на компютъра. Но от последните няколко версии на MP3 Skype Recorder, второто изискване мисля че отпадна.

Когато се пусне, програмата MP3 Skype Recorder ще иска разрешение за достъп до Скайп. Трябва да й се разреши да има достъп до Скайп, за да може да записва (Скайп предупреждава когато дадена програма иска достъп до нейния интерфейс).

Програмата е със съвсем простичък интерфейс и е лесна за работа. Първите три бутона са за следното:

  • Първият е за пускане на записа по време на разговор, или ако няма разговор в момента, – за пускане на функцията за автоматично записване на всеки нов входящ или изходящ Скайп разговор.
  • Вторият е за спиране на записа по време на разговор, или ако не сме в разговор, за изключване на автоматичното записване на новозапочналите разговори.
  • Третият е за отваряне на папката с mp3 аудио файловете, които са нашите записи.
Следват няколко бутона от тип “линк”, които се активират с Enter и се подразбира за какво са от текста им. После има едно read only поле, където пише къде ще се съхраняват нашите записи. После има една отметка, която ако е включена, програмата ще се пуска заедно с Windows. Има още една отметка, която указва на програмата при стартирането си да се минимизира в системния жлеб (областта до часовника). После има още един бутон, който е за избор на папка, където да се съхраняват нашите записи. След това има две групи от радиобутони. Първата е за избор на звуковия режим на запис: mono, stereo и joint stereo. И при stereo и joint stereo вашият глас ще се записва в единия аудио канал, а останалите гласове – в другия. Втората група от радиобутони е за избор на побитова скорост на mp3 аудио файловете (от която настройка пряко зависи качеството на изходните записи). Възможностите за избор са: 32kbps, 64kbps и 128kbps. Аз правя записите си на 64kbps mono и това ме удовлетворява. Но вие можете да поекспериментирате и да прецените коя побитова скорост е най-подходяща за целите ви. Следва фокусиране в едно поле, което е нещо като малка уеб страница. Там има информация за текущо ползваната от вас версия на програмата, както и линк за изтегляне на по-нова версия, когато такава е налична. Излизането от тази така наречена уеб страница става с неколкократно натискане на клавиша TAB.

Пояснения:

  1. Програмата в момента е безплатна и поне засега няма реклами в нея.
  2. Навигацията в програмата става с клавиша TAB. Поясних кой бутон за какво е, защото JAWS и NVDA не ги четат, а казват само че са бутони.