петък, 28 декември 2012 г.

Nokia Maps за Symbian: връщане до по-стара и по-достъпна версия

В това ръководство ще ви опиша как да върнете инсталираното на вашия телефон Nokia с операционна система Symbian копие на "Nokia Maps" до по-стара и по-достъпна (3.04 или 3.06) версия на приложението.

Вариант 1: Връщане до Nokia Maps 3.06 от 3.08:

Ако и вие като мен сте обновили Nokia Maps до версия 3.08, сигурно сте забелязали че сработването й с екранните четци не е никак задоволително. По принцип, връщането до версия 3.06 (сравнително по-достъпна) просто чрез инсталирането й върху вече инсталираната 3.08 на теория е възможно, но на практика изникват разни дразнещи проблемчета, като например:

 1. Притурката за Nokia Maps 3.08 остава и не може да се махне от списъка с притурки. Освен това тя е почти неизползваема с версия 3.06 на приложението (да не споменаваме че иконите й не са надписани и в следствие на това екранните четци не казват за какво са)
 2. Интеграцията на Nokia Maps с приложението за контактите в телефона се прецаква и не работи правилно, както мисля и интеграцията със социалните мрежи
 3. Прекия път с надпис "Шофиране" ("Drive") намиращ се в папка "Приложения" реално стартира основния модул на Nokia Maps, а не модула "Шофиране", както е при ползване на версия 3.08. Освен това не може да бъде премахнат от папката с приложения

Затова аз доста рових из интернет, за да намеря решение на въпроса "как да се върнем до Nokia Maps 3.06, без да имаме посочените по-горе проблеми". И успях. А именно: трябва да премахнем всички компоненти на Nokia Maps 3.08 от телефона си, като ги отстраним от "Мениджъра на приложенията" ("App Manager"). Ето го и списъка на компонентите на Nokia Maps, които трябва да бъдат премахнати (деинсталирани):

 • Check In
 • Check In Agent
 • Check In Data
 • Check In Widget
 • Create a Place
 • Drive
 • Guides (Пътеводител)
 • Headless Map and Navigation
 • Map and Navigation
 • Map Apps
 • Maps Settings Plugin
 • ODML Commons Repository
 • Nokia (Ovi) Maps (Nokia (Ovi) Карти)
 • Nokia (Ovi) MapsEngine
 • Nokia (Ovi) Maps Installer (Инсталираща програма за Nokia (Ovi) Карти)
 • Nokia (Ovi) Maps ODML
 • Weather (Синоптик)

Полезен съвет: процесът по деинсталирането ще е по-бърз, ако първо премахнете (деинсталирате) "Ovi Maps" и "Ovi Maps ODML". Доколкото разбрах, премахването на гореспоменатите два компонента премахва и още няколко от останалите компоненти, спестявайки ръчното им премахване от ваша страна.

Да, но при определени обстоятелства, компонентите посочени в списъка по-горе ги няма в "Мениджъра на приложенията", което възпрепятства тяхното отстраняване. Решението на този проблем е да се инсталира Nokia Maps 3.08 отново (върху старата), но от пълен (а не онлайн) инсталатор. Тогава гореспоменатите компоненти се появяват в "мениджъра на приложенията" и може да бъдат отстранени (деинсталирани) от там по гореописания начин и ред. Аз не успях по този метод да деинсталирам само "Синоптик" ("Weather"), тъй като не го намерих в списъка с инсталирани приложения. Но това приложение не пречи и не е проблем ако остане.

ЗАБЕЛЕЖКА: Линк за споменатия пълен инсталационен пакет на Nokia Maps 3.08 ще бъде даден в края на това ръководство.

След като бъдат изпълнени стъпките описани дотук, можете спокойно да инсталирате Nokia Maps 3.06 от неговия пълен инсталационен пакет, линк за който ще бъде даден също в края на ръководството.

Вариант 2: Връщане от версия 3.06 до 3.04

Ако желаете още по-добра съвместимост на приложението "Nokia Maps" с TALKS или ако ползвате Mobile Speak, ще е добре да се върнете към версия 3.04 на приложението за карти и навигация. Това става по следния начин:

 1. Изтегляте пълната версия на Nokia Maps 3.04 (линк за нея ще има също в края на ръководството)
 2. Инсталирате я върху версия 3.06. Това по принцип би трябвало да сработи и вие без проблемно да можете след това да си ползвате версия 3.04 на Nokia Maps. Но ако по време на инсталирането на версия 3.04 получите съобщение за грешка, продължете към следващата стъпка
 3. Изтеглете пълната версия на Nokia Maps 3.07 (линк за нея - в края на ръководството)
 4. Инсталирайте я върху версия 3.06
 5. След това върху инсталираната версия 3.07, инсталирайте версия 3.04. След тази процедура вече би трябвало да можете да си ползвате версия 3.04. Но за съжаление има голяма вероятност изтеглените преди това карти да не са съвместими с тази по-стара версия и в такъв случай ще ви се наложи да си изтегляте и инсталирате подходящите за Nokia Maps 3.04 карти

Ето и линк за изтегляне на ZIP архив, съдържащ пълни инсталационни пакети на Nokia Maps версии 3.04, 3.06, 3.07 и 3.08:
Изтегляне на ZIP архив, съдържащ пълни инсталационни пакети на Nokia Maps версии 3.04, 3.06, 3.07 и 3.08 (36,3МБ)
ЗАБЕЛЕЖКА: Същите инструкции съм сложил и в ZIP архива, с цел удобство на ползващите ги.

Това е. Пожелавам ви приятни разходки с Nokia Maps!