четвъртък, 2 май 2013 г.

Малко размисли относно българските TTS гласове за Symbian и Android

В тази публикация ще споделя моето мнение относно наличните към текущия момент български TTS гласове за Symbian и Android. Но преди това дебело искам да подчертая, че написаното по-долу е моята лична гледна точка и аз не желая да ангажирам никого с нея. Нека всеки се чувства свободен да не ми повярва и лично да провери дали е вярно или не написаното от мен в тази статия.

Започваме със Symbian

От версия 9.1 на тази операционна система, в стандарта за преобразуване на текст в реч (Text-To-Speech - TTS), бе добавен и български глас. Неговото качество обаче бе (и все още си е) доста под задоволително. Ето за доказателство и следната аудио демонстрация, направена от Негослав Събев:
Изтегляне на аудио записа (18,9МБ)

Поради тази причина (незадоволително качество на гласа), през лятото на 2011 г. от "Фондация Хоризонти" бе започната кампанията за създаване на по-висококачествен български глас за операционната система Symbian. Кампанията се наричаше "Говори ми" и нейна главна цел беше популяризирането на идеята за създаването на гласа и намирането на спонсори за набавянето на необходимата за изработката на гласа сума.

Първоначалната идея беше да се преработи гласа "Гергана" от продукта SpeechLab, но в последствие се оказа че параметрите на този глас са такива, че преработката му за Symbian е невъзможна (или ако е възможна, полученият глас ще е с такова качество, неструващо си труда и усилията). Поне такова беше становището на БАКЛ (Българска Асоциация за Компютърна Лингвистика), които са разработчиците на SpeechLab за Windows.

Следващо хрумване беше да се попита гръцката фирма "Innoetics" да пригодят за Symbian разработения от тях български глас за Windows, наречен "Ирина". И там обаче нещата удариха на камък, доколкото си спомням - поради високата цена, която поискаха от "Inoetics" за извършване на тази дейност.

За направата на изцяло нов глас вече е късно - разработката му ще отнеме доста време. Пригаждането на eSpeak за Symbian звучеше като "мисията невъзможна" според някои по-запознати от мен с тази материя лица. Дали това е така - това не мога да кажа. А и не са много хората, приемащи текущото качество на българския глас в eSpeak за приемливо (аз лично си го ползвам ежедневно и го приемам за разбираем).

И така, проектът "Говори ми" на "Фондация Хоризонти" се издъни. Да, официално това все още не е обявено, но и глас за Symbian не сме видели (поне аз не съм), и смея да твърдя че проекта е провален. Но не ликувам злорадо от това, а ми е голяма мъка. Дето викаше Антон Радичев - "Къса ми се сърцето!". Кои са реалните виновни за този провал - не знам, но уви - провала е факт. Вината на "Фондация Хоризонти" е в това, че те просто искаха да реализират нещо, което ще бъде полезно за хората със зрителни увреждания. Всъщност - толкова го искаха, че неволно "сложиха каруцата пред коня", така да се каже. С това искам да кажа, че при един добре замислен проект, първо се правят всички необходими проучвания, и чак след това се започва работа по неговото реализиране. А те не бяха проучили един много съществен детайл - техническите изисквания към този евентуално създаден речев синтезатор за Symbian. Мъка ми е и за самата операционна система Symbian, защото в нея имаше бъдеще, но от Nokia провалиха това бъдеще. И ползваната от Nokia в момента операционна система за техните смартфони - Windows Phone - няма приемливо ниво на достъпност (за което изцяло виновни са от Microsoft - срам за тях!), така че от Nokia да не чакат скоро да ме спечелят пак като техен клиент.

А сега и за Android:

За тази платформа има две речеви машини, поддържащи четене на български: българския глас в eSpeak (безплатен) и гласа "Гергана" в SpeechLab (платен). По-качествения, но и по-тежкия от тях, е "Гергана" от продукта SpeechLab.

Инсталирането и ползването на eSpeak под Android е лесно - изтегля се от Google Play магазина или от официалната страница на Eyes-Free проекта и се инсталира на Android-базираното устройство (било то таблет, телефон, или друго подобно). Минус при eSpeak е незадоволителното (поне засега) качество на гласа, което дразни при четене на дълги текстове (примерно книги). Ето и кратка аудио демонстрация (направена от мен) на това как звучи българския глас в eSpeak:
Изтегляне на аудио записа (2МБ)

Със закупуването и инсталирането на SpeechLab за Android нещата обаче според мен не стоят толкова просто (макар че някои хора твърдят точно така). Първо, приложението го няма в Google Play магазина, а в един измислен SlideMe маркет и човек трябва да си направи регистрация там, да си въведе данните за разплащане и да си го купи. На пръв поглед е лесно - нали (?). Но реално не е баш така: знам поне за един случай на човек, който се набута с цели 30 лв., докато успее да си го купи. А цената на SpeechLab е около 10-11 лв. Да не говорим, че процедурата по закупуването и инсталирането може да не е по силите и уменията на всекиго. А и не са малко хората (и то не само незрящи), които нямат доверие на уебсайтове като SlideMe и не желаят да си оставят в тях данните за електронно разплащане. И тук аз напълно ги подкрепям!

А колко по-лесно би могло да бъде (!?). Попитах защо приложението SpeechLab не е качено в Google Play магазина. Отговориха ми че засега не можело платени приложения от България да се качват там. И официално май наистина е така. Ама не вярвам да не може с някоя врътка това да стане. По-вероятната причина е че не им се занимава. А и неведнъж бе споменато, че взиманата от посредника (магазина) комисионна е по-голяма при Google Play, отколкото е при SlideMe. Да не се окаже накрая че каквото и да се говори, в крайна сметка става въпрос за пари (?). Това ме подсети, че приложението и демо версия няма. Това ще рече, че не можеш да го пробваш и за да го тестваш, ще трябва да си го купиш, с явния риск че може и да не ти хареса или да не удовлетворява нуждите ти, или по някаква причина да не работи на твоето устройство. А връщането на пари за закупено приложение в SlideMe ставало като се свържеш директно с автора на приложението. Да се надяваме, че със SpeechLab няма проблеми относно връщане на парите при неудовлетвореност (ама невсеки ще тръгне да се занимава с това за 10-11 лв.). И от тоя я доволен - я не клиент 10-11 лв., от оня още 10-11 лв. - трупат се паричките (ха кажете ми, че не става въпрос за пари).

Е добре - да предположим, че наистина няма абсолютно никакъв начин (поне засега) SpeechLab да се качи в Google Play. От известно време ми се развиваше една идея в главата, и наскоро тя "узря" (идеята де, не главата ми :-D). А именно: не би ли било добре, ако е възможно, SpeechLab да бъде качен и в магазините за приложения на мобилните оператори (?). Знам че Vivacom имат такъв в лицето на "Viva Apps", но честно казано за другите не знам (но не вярвам да нямат). Идеята ми е, по възможност, още в магазина (ако е на някой от мобилните оператори), като си купи потребителя новия телефон, служителя там да влезе от закупеното устройство в магазина за приложения на съответния оператор и да инсталира SpeechLab (цената се плаща в брой на момента от потребителя или се включва в следващата му месечна сметка), да зададе синтезатора като такъв по подразбиране за системата и да пусне екранния четец TalkBack. Така потребителят още от магазина ще има готов говорещ му на чист български мобилен телефон и няма да се замисля после за това кой и как ще му инсталира речевия синтезатор. Това е най-вече улеснение за неопитните потребители (а такива хич не са малко). Та това ми е идеята. Може би искам твърде много и твърде много съм се размечтал (?). И по този повод писах на г-н Стоян Михов, който е част от екипа на БАКЛ. Споменах му описаната по-горе идея. Той ми отговори че при излизането на SpeechLab за Android, са говорили с два от мобилните оператори с горе-долу същото предложение, но те според думите на г-н Михов не проявили интерес към идеята. Кои два от трите мобилни оператора, и защо само с два от трите, а не и с третия? И ако тогава не са проявили интерес, защо не пробват сега отново? На тези ми последни въпроси към г-н Михов засега не съм получил отговор (а и нещо ми подсказва, че и няма да получа). И друго нещо: дали БАКЛ не са предложили доста неизгодна за операторите оферта и те затова да не са се съгласили (?) - не знам. А може и операторите да са преценили че няма да имат достатъчно печалба от това, та да си струва да се занимават с идеята.

Хрумна ми и друго. А именно: аз лично да пиша на трите мобилни оператора с гореописаната идея. Но - кой съм аз, че да предлагам такива неща (?). От чие име (?). Все пак аз не съм собственика на продукта SpeechLab. И да речем че им пиша и те се съгласят - нали пак към БАКЛ и Стоян Михов трябва да се обърнат за разрешение - не могат на своя глава да тръгнат да разпространяват SpeechLab все пак. И ако БАКЛ откажат (което е твърде вероятно), пак пропада идеята.

Между другото, бе ми споменато че това за пригаждането на SpeechLab за Android било една спонтанна инициатива на доброволни начала (нямало спонсориране на проекта). Един вид - жест към хората с увреждания. Като е жест към хората с увреждания, и щом са знаели че няма начин платени приложения от България да се качват в Google Play, защо не са направили приложението безплатно (?) - така щеше да може да се качи в Google Play без проблеми. Не казвам че трябва да е безплатно приложението заради самата му цена - тя е съвсем приемлива - просто с това щеше да се улесни достъпа на тези хора до това приложение. Споменавано още беше, че не било заради парите - тогава пак задавам въпроса - защо тогава приложението е платено а не безплатно (?). Питам, и отговор не искам, защото си го знам - каквото и да се говори, явно все става въпрос за пари. Освен това, от изказвания на определени личности в пощенските списъци останах с впечатлението, че ако SpeechLab можеше да стане толкова лесно за iOS (iPhone, iPad, iPod), за Android щяхме да го видим през крив макарон.

И накрая - ето една аудио демонстрация и на това как звучи SpeechLab за Android (демонстрацията е на Гюнер Мехмед):
Изтегляне на аудио записа (19,6МБ)

Та, общо взето - така със SpeechLab за Android. Аз по-скоро се надявам гърците да пригодят техния глас "Ирина" за Android. Това е по-вероятно да стане, отколкото SpeechLab да започне да се разпространява легално на други места, освен SlideMe.

А за Symbian - там вече няма никакви надежди. Не само за качествен български глас, а и за по-нататъшно развитие на самата операционна система и пускане на нови телефони (старите са на изчерпване и почти ги няма по магазините).