четвъртък, 11 юли 2013 г.

EqualEyes: кратко представяне

Искам да представя на вашето внимание една програма (пакет от приложения) за Android, чиято цел е да улесни работата с тази операционна система за хората със зрителни увреждания. По-долу следва описанието на програмата от страницата му в Google Play магазина.

Описание от разработчика

EqualEyes е изчистена, гъвкава и достъпна платформа за хората с нарушено зрение, ползващи устройства с операционна система Android. Подобие е на Mobile Accessibility и Eyes-Free Shell.

Възможности

 • Гласова обратна връзка чрез използване на вградените в Android възможности за преобразуване на текст в глас чрез речеви машини (може да бъде изключено).
 • Напълно съвместима с Talkback.
 • Красив персонализиран потребителски интерфейс за опростена употреба, с големи икони.
 • Основна телефонна функционалност (съобщения, разговори, GPS местоположение) и други ежедневни приложения.
 • Подробна 8-дневна синоптична прогноза.
 • Център за приложения със списък на достъпни приложения от трети лица.
 • Плейър за подкасти със списък от подкасти свързани с достъпността.
 • В момента се разработват допълнителни приложения: Разпознаване на цветове, отдалечена помощ, навигация и разпознаване на пари.
 • Различни теми и цветове.
 • Интеграция с Immersion Tactile Effects.
 • Работи като начален екран или като самостоятелно приложение.
 • Приложение за разпознаване на текст, базирано на Tesseract OCR.
 • И не на последно място - преведена е на български!

Специално проектирания потребителски интерфейс опростява сензорното взаимодействие. Всяко действие на екрана задейства гласова обратна връзка и вибрация при използване с TalkBack, правейки взаимодействието още по-лесно.

Основните телефонни функции, като разговори, съобщения, достъп до телефонния указател и регистъра на повикванията, вече са разработени. В допълнение към интерфейса, разработчиците планират също така да разработят и други модерни приложения, посочени по-горе.

Допълнителни включени приложения към текущия момент са: подробна синоптична прогноза, напомняния, къде съм аз (GPS позициониране), диктофон, детектор на светлина и калкулатор, имащи за цел да ви помогнат в ежедневните ви задачи. Не пропускайте да разгледате InfoBox (полето за информация), намиращо се в долния десен ъгъл на екрана, което осигурява бърз достъп до важна информация, както и система за обучение (ръководства за работа с програмата).

В крайна сметка, целта на разработчиците на EqualEyes е да помогнат на хората със зрителни увреждания, като им предоставят възможност да използват смартфони, които са използваеми и удобни за работа от тях.

Мои бележки

 1. Програмата е 30-дневно демо, което можете да инсталирате безплатно от Google Play. От самото приложение може да се закупи двугодишен лиценз, цената на който е 39 паунда (към текущия момент - малко над 89 лв.). Ако правилно съм разбрал обаче, дори след края на демо периода, приложенията намиращи се на първия екран (страница 1) на EqualEyes ще останат свободни за ползване от потребителя. Но за това последното не съм сигурен чакам отговор на този въпрос от разработчиците на програмата.
 2. От линка по-долу можете да изтеглите запис от неделния конферентен разговор по Скайп - "Без Мишка Free", където обяснявам по-подробно за възможностите на EqualEyes: Изтегляне на записа на "Без Мишка Free" от 7 юли 2013 г. (96,2МБ).
 3. Ето и препратка към страницата на EqualEyes в Google Play магазина, от където можете да инсталирате приложението на вашето Android устройство: препратка към страницата на EqualEyes в Google Play магазина.

Това е засега от мен по темата. Останалото го оставям на вас. Приятно разучаване и работа с програмата!