неделя, 25 август 2013 г.

Кажете "сбогом" на интернет рекламите, чрез AdBlock Plus!

Неведнъж съм споменавал, че една от най-полезните добавки за браузъра е блокатора на реклами. Една от най-популярните програми за блокиране на реклами се нарича AdBlock Plus. Аз я ползвам под Firefox от доста време и съм доволен - улеснява навигацията, олекотява работата на браузъра, съкращава времето за зареждане на страниците.

Всеки който иска, може да си я инсталира в ползвания от него браузър. Поддържат се браузърите Mozilla Firefox (както мисля че и Seamonkey), Google Chrome, Opera, Internet Explorer, както и операционната система Android (защото в нея дори в самите приложения (особено в безплатните такива) може да има реклами). Аз лично засега не съм се осмелил да инсталирам добавката за Internet Explorer, защото от новините относно нея които имах преди време, знам че имаше разни бъгове в тази добавка. Дали са отстранени - не знам.

За да инсталирате AdBlock Plus в ползваните от вас браузъри или операционна система, посетете следния адрес:
http://adblockplus.org
Сайта автоматично ще засече платформата (вкл. и браузъра) от които го посещавате и директно ще ви предложи опция (линк) за инсталиране на AdBlock Plus за съответните платформа и браузър.

Длъжен съм да отбележа обаче, че всеки инсталира тази добавка на свой собствен риск. Защото тя може да блокира доста вредни и досадни неща, но може неволно да блокира и полезни за потребителя неща, тъй че трябва да сме внимателни какви и колко на брой филтри инсталираме за AdBlock Plus. Аз лично имам инсталирани следните филтри:

  • Bulgarian list+EasyList
  • Fanboy's Social Blocking List
  • Fanboy's Annoyance List

За да ви улесня, съм експортирал моя списък с филтри във файл. Това е един .ini файл, който трябва да импортирате в AdBlock Plus. Ето го и файла:
Изтегляне на моя пакет с филтри (500КБ)
За да го импортирате в AdBlock Plus при вас, правите следното (процедурата е изпълнена под браузъра Mozilla Firefox и може да се различава от това, което трябва да се направи в другите браузъри - имайте го предвид):

  1. Изтегляте от линка по-горе ZIP архива и разархивирате съдържанието му, което е един файл с име "MyAdblockSettings.ini".
  2. Отваряте браузъра.
  3. Натискате Control+Shift+F (в други браузъри съм забелязал че е Control+Shift+E), за да отворите прозореца "Adblock Plus Настройки за филтър".
  4. Натискате Control+I, за да отворите прозореца за отваряне (импортиране) на файл, озаглавен "Възстанови свой архив".
  5. От този прозорец навигирате до разархивирания в стъпка №1 файл с име "MyAdblockSettings.ini" и натискате Enter върху така избрания файл. Ако вече имате импортирани някакви филтри в AdBlock Plus, програмата ще ви предупреди че импортирането на този файл ще замести всички налични досега при вас филтри. Потвърдете замяната, като активирате бутона "Добре". След малко ще се върнете в списъка с инсталираните филтри, като сега те трябва да са същите, като изброените от мен по-горе 3 такива: "Bulgarian list+EasyList", "Fanboy's Social Blocking List" и "Fanboy's Annoyance List".
  6. С TAB отидете до полето за отмятане (check-box) с етикет "Оставете някои не натрапчиви реклами" и ако има отметка, я махнете. Да, знам че и сайтовете главно от реклама се издържат, но от личен опит съм установил че невсички "ненатрапчиви" реклами реално са ненатрапчиви.
  7. После пак с TAB отидете до бутона "Затвори" и го активирайте, за да затворите прозореца с настройките на AdBlock Plus.

Това е. След като изпълните описаната от мен процедура, рекламите в новозаредените интернет страници ще бъдат блокирани и няма да се зареждат при вас.

ВАЖНО!: Някои уеб страници и приложения може да спрат да работят нормално, ако засекат че блокирате рекламите им.

Пожелавам ви приятно уеб сърфиране без реклами!