неделя, 6 юли 2014 г.

Pontes Media Downloader: Програма за теглене на мултимедийни файлове от интернет

Искам да ви представя една програма за теглене на медийни файлове, за която научих наскоро и която ми допадна. Казва се Pontes Media Downloader и може да бъде изтеглена от следния линк: Изтегляне на Pontes Media Downloader. В сайта на тези румънци има и други интересни програмки и игри, но тях не съм ги пробвал: www.pontes.ro.

За да научите какви са новостите във версия 2 на Pontes Media Downloader, прочетете следната статия: Pontes Media Downloader: Излезе версия 2.1.

С Pontes Media Downloader можете да теглите и конвертирате медии от популярните медийни сайтове като YouTube, DailyMotion и др. Програмата е графичен потребителски интерфейс, който обединява два конзолни инструмента: Youtube-dl за изтегляне на медийни файлове и FFMpeg за тяхното конвертиране. Интуитивният интерфейс ви позволява лесно да теглите и конвертирате медии от интернет. Просто копирайте URL адреса на страницата, съдържаща видеото и натиснете бутона за изтегляне (Download) В прозореца на Pontes Media Downloader. Тази програма не съдържа вируси и не инсталира каквито и да е ленти с инструменти (toolbars) или добавки във вашия компютър. Освен това е напълно БЕЗПЛАТНА! Програмата е достъпна за работа с екранни четци. По мое мнение е по-добра не само откъм достъпност, но и функционалност, в сравнение с немалка част от другите предлагани алтернативи (вкл. и платените такива).

Един от малкото й недостатъци (дефект), който докладвах на разработчиците й е че не запомня зададената от нас папка за съхранение на изтеглените файлове и при всяко стартиране настройката се връща към стойността си по подразбиране, която е да съхранява изтеглените файлове в папка с име Pontes Media Downloader в нашата папка Документи/Моите документи (поне при мен е така).

Настройките на програмата не са много, но и те няма нужда да бъдат променяни - стойностите им по подразбиране са си добре зададени. Но ако все пак желаете, можете да ги прегледате и промените по ваш вкус от меню Options -> Program options. Всъщност, не помня дали звуците за начало и край на изтеглянето бяха включени по подразбиране, но в настройките на програмата можете да ги включите, ако желаете.

Добре е от време навреме да обновявате модула за теглене на медия - Youtube-dl, за да сте сигурни че е актуален и работи правилно спрямо евентуални промени в протоколите на медийните сайтове. Това става чрез командата Update download engine в меню Options на програмата.

От меню Help, чрез командата Supported pages, извиквате прозорец с текстово поле, в което са изброени медийните сайтове, от които програмата може да тегли видеа. Най-популярните в България - YouTube и VBox7 също се поддържат.

Работата с програмата е елементарна, но все пак ще ви я опиша. Като я стартирате, ви се отваря един прозорец с няколко контроли. Първата е текстово поле, в което поставяте URL адреса на медията (аудио или видео), която желаете да изтеглите. Следващото е падащ списък, от който избирате дали и в какъв формат да се конвертира свалената медия. Поддържат се както аудио, така и видео формати. А можете и да изберете да не се конвертира, като посочите Download original video only (no conversion). След това е бутона Download, който стартира изтеглянето на медията от въведения в полето по-горе адрес. След това има един линк с етикет Download folder и път към дадена папка. Това е папката, в която ще се изтегли и съхрани медията. Натискането на Enter върху линка ще отвори тази папка, давайки ви така бърз достъп до свалените медийни файлове. След това е бутона Change folder, от който можете да смените папката в която ще се съхраняват изтеглените файлове. Но както ви написах по-горе, с тази функция има проблем и тя помни тази настройка само до затваряне на програмата - при следващото й пускане, настройката се връща до заводската си стойност. След това има едно текстово поле от тип „само за четене“, с етикет Status - в него можете да следите какво прави програмата в дадения момент и когато не прави нищо, там пише „Idle...“.

Програмата поддържа и теглене на няколко клипа наведнъж. За целта, от меню File, извиквате командата Download multiple clips. В отворилия се прозорец, в текстовото поле с етикет Please enter the URL's of the pages that you want to download (one per line), въвеждате адресите на клиповете, които искате да свалите, като всеки адрес трябва да е на нов ред. След това е същото като за свалянето на един клип - избирате дали да се конвертират клиповете и след това задействате бутона Start downloading.

Това е. Приятна работа с програмата!