четвъртък, 5 юни 2014 г.

Facebook: Промяна на името, с което се представяме

Знаете ли, че можете да променяте името си във Facebook, с което се представяте пред вашите приятели и пред трети лица (?). Ако не сте знаели досега - ето - аз сега ви го казвам, че е възможно. Освен това, знаете ли, че можете да напишете основното си име на един език (примерно на английски, латиница), а отделно да зададете друго име с което да се показвате на хора, които са си задали езика на Facebook на определена стойност (примерно български)(?). Да, и това е възможно. И процедурата е сравнително проста. Причината да напиша това ръководство е че ме дразни факта че немалка част от българите във Facebook си пишат името на латиница, въпреки че в повечето случаи нищо не ги спира да си го напишат на кирилица. Все пак - българският език се изписва с кирилската азбука, а не с латинската. Да, в случаите когато се комуникира и с хора от чужбина (незнаещи да четат на кирилица) е добре основното ни име да е на латиница. Но както споменах по-горе, това не ни спира да си зададем вторичното име във Facebook да е на кирилица, ако така пожелаем. А ето и как става номера:

 1. Влизаме в нашия профил за Facebook през уеб портала му на адрес www.facebook.com.
 2. Щракаме с левия бутон на мишката върху бутончето със сочеща надолу стрелкичка. Това е бутона за менюто с настройките и за изход от профила ни. Бутона се намира в синьото поле горе, по-вдясно.
 3. От изскочилото меню посочваме „Настройки“ и щракаме пак с левия бутон на мишката, за да отворим настройките за нашия профил за Facebook.
 4. Най-долу в средата на страницата трябва да пише езика на който в момента при нас е Facebook. Ако не е избран български, го избираме по следния начин: щракаме с левия бутон на мишката върху изписания език, от появилото се меню посочваме с щракане на левия бутон на мишката „Български“ и след това пак с левия бутон щракаме на „Запази“ и сме готови.
 5. След това от раздела „General Account Settings“ (това за съжаление към текущия момент не е преведено на български) щракаме с левия бутон върху „Име“, за да разгънем настройките за име във Facebook.
 6. В появилите се полета за собствено, бащино и фамилно име правим промени, ако желаем (примерно можем да напишем името си на латиница, за удобство на наши чуждестранни приятели). Ако направим промени, ще трябва да въведем паролата си за Facebook и да щракнем с левия бутон на мишката върху „Запази промените“, за да влязат те в сила.
 7. След това пак от раздела „General Account Settings“ щракаме с левия бутон върху „Име“, за да разгънем настройките за име във Facebook.
 8. След това щракаме с левия бутон на мишката върху бутона „add or change your language-specific name“ (още един от немалкото непреведени низове във Facebook на български, за съжаление).
 9. Ако ни пита за кой език искаме да сменим името си (с етикет „Select a name to edit“ и опция за избор на език чрез радио-бутони), посочваме с левия бутон на мишката „Български“.
 10. След това в полетата за име „Собствено“ и „Фамилно“ попълваме имената си на кирилица.
 11. След това в полето „Парола“ въвеждаме паролата си за Facebook и щракаме с левия бутон на мишката върху „Запази промените“, за да запаметим направените от нас промени.

Готово! Вече приятелите ни които са си задали интерфейса на Facebook да им е на български, ще виждат името ни на кирилица, а останалите - на латиница.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. Имайте предвид, че можете да променяте името си само определен брой пъти (мисля че общо 4), тъй че бъдете внимателни при въвеждането на данните!
 2. Освен това, можете да променяте името си през интервал не по-малък от 60 дни, тъй че пак повтарям - бъдете внимателни при въвеждането на данните!
 3. Част от стъпките в процедурата ги описах по спомени, тъй като наскоро си променях името и сега нямах възможност да го направя за целите на това ръководство. Дано неволно не съм объркал нещо.