вторник, 25 февруари 2014 г.

FBReader за Android: Добавяне на OPDS каталог на "Моята библиотека" към приложението

Знаех, че чрез OPDS каталози, в програми като FBReader могат да се добавят онлайн библиотеки за четене на книги от тях. Тия дни, в магазина за приложения на Windows 8, мярнах едно приложение, което мисля че се казваше "читанка за книжния базар". В описанието на приложението беше споменато, че програмата е за четене на книги и може да се достъпват дори български онлайн библиотеки с книги на български. След проверката ми се оказа, че въпросната българска онлайн библиотека е сайтът "Моята библиотека" (chitanka.info), което приятно ме изненада. И след като разбрах че за да извлича информация от подобни сайтове, програмата достъпва техния OPDS каталог, предположих че и "Моята библиотека" явно има такъв. Днес ми остана свободно време и се поразрових в Google за информация по въпроса. Оказа се, че "Моята библиотека" наистина има такъв OPDS каталог. След няколко минути труд, успях да вкарам OPDS каталога на "Моята библиотека" в приложението FBReader за Android, в раздела "Мрежова библиотека" и да преглеждам каталога и да изтеглям и чета книги от него чрез FBReader и TTS+ плъгина за него.

За да добавите и вие OPDS каталога на "Моята библиотека" в FBReader за Android, трябва да направите следното:

  1. Свържете вашето Android устройство с интернет (мобилен или Wi-Fi).
  2. Отворете FBReader.
  3. Активирайте бутона "Мрежова библиотека", който се намира в горния десен ъгъл на екрана (прозореца на FBReader).
  4. В новозаредилия се екран има списък с мрежови (онлайн) библиотеки. В този списък, последната команда е "Добави каталог". Активирайте тази команда. Ако устройството ви попита с коя програма искате да завършите действието (чрез прозореца със заглавие "Използване на завършено действие"), посочете в този прозорец "FBReader" и след това активирайте бутона "Само веднъж". След това се появява прозорец със заглавие "FBReader: добавяне на каталога" и текстово поле в него, с надпис "URL".
  5. В полето с надпис "URL", трябва да въведете следното:
    http://chitanka.info/catalog.opds
  6. След това активирайте бутона "OK". След малко се появява друг прозорец със заглавие "FBReader: добавяне на каталога", в който има три текстови полета. Първото е за име на каталога и при мен бе попълнено автоматично с "Моята библиотека". Второто е за URL адреса, което също е попълнено. Третото е за описание и мисля че не е задължително.
  7. Активирайте бутона "oK" в този прозорец.

Готово! След последната стъпка, OPDS каталога на "моята библиотека" е добавен в списъка с мрежови библиотеки на FBReader и бива отворен за ваше удобство. От този момент нататък, когато искате да си изтеглите книга от "Моята библиотека", трябва да отворите "Мрежова библиотека" в FBReader и след това да отворите "Моята библиотека" от списъка с мрежови библиотеки. Налични са функция за търсене, както и категоризация на наличните книги по разни критерии. Разбира се, за да достъпвате каталога и да изтегляте книги от него, ще трябва в дадения момент да разполагате с интернет връзка. След като веднъж изтеглите книгата обаче, тя се запазва в паметта на вашето устройство и няма да имате нужда от интернет връзка, за да я четете в бъдеще - просто ще трябва да я отворите или през файловия мениджър на вашето устройство, или за по-лесно през раздела "Библиотека" в FBReader, отварян чрез бутона "Библиотека" в главния екран на приложението (горе вдясно, вляво от бутона "Мрежова библиотека").

Това е мисля. Дано да съм ви бил полезен. Пожелавам ви приятно четене на книги с FBReader и "Моята библиотека"! А на неуморно трудещите се да предоставят съдържание за тази библиотека и за нейното техническо поддържане - едно огромно благодаря!