вторник, 7 януари 2014 г.

Nokia Screen Reader 1.63.1: Кратко представяне (обновено на 7 януари 2014 г.)

С голямо удоволствие ви съобщавам, че вече е факт версия 1.63.1 на Nokia Screen Reader - безплатния екранен четец за телефоните на Nokia с операционна система Symbian.

Кратко описание

Nokia Screen Reader е безплатен екранен четец за хората със зрителни увреждания, както и за масовите потребители които желаят допълнително гласово подпомагане при работа с техните смартфони. Приложението може да бъде инсталирано само на определени модели телефони (по-долу ще посоча кои). Това е опростен вариант на популярното приложение Mobile Speak. Изобразяваната на екрана информация бива изговаряна през високоговорителя или слушалките, чрез използването на вградените в телефона TTS гласове.

Отговори на някои от често задаваните въпроси

Кои телефони се поддържат?

Телефоните, които в момента се поддържат от Nokia Screen Reader са Nokia 500, 603, 700, 701, 808 PureView, 5320, 5530, 5630, 5730, 6120, 6121, 6210, 6220, 6700 Slide, 6710, 6720, 6790, C5-00, C5-5MP, C6-00, C6-01, C7, E5, E52, E55, E6-00, E63, E66, E7, E71, E71x, E72, E73, E75, N78, N79, N8, N85, N86, N96, N97, N97 Mini, X6 и X7. Приложението няма да се инсталира правилно на което и да е друго устройство.

Кои езици се поддържат (за настройките и изговаряните фрази)?

Към Момента поддържаните езици са английски, испански, френски, немски, португалски, фински, шведски, италиански, датски, холандски, гръцки, хинди, норвежки, опростен китайски, турски, арабски, хърватски, литовски, бенгалски, български, каталонски, унгарски, малайзийски, сръбски, словашки, тагалог, украински, виетнамски и исландски. Имайте предвид, че някои от тези езици не притежават съответен Nokia HQ глас, така че е препоръчително да използвате стандартния Nokia TTS глас за тези езици. Езика на стандартния Nokia TTS глас и на Nokia Screen Reader се променят автоматично в зависимост от това на какъв език е менюто на телефона ви. Ако телефона ви е на български, интерфейса и гласовите фрази на Nokia Screen Reader и стандартния Nokia TTS глас също ще са на български.

Кои TTS синтезатори се поддържат?

Nokia HQ TTS гласовете поддържащи определен брой езици, включително американски английски, британски английски, индийски английски, испански, латино-американски испански, френски, канадски френски, немски, португалски, бразилски португалски, фински, шведски, италиански, датски, холандски, гръцки, хинди, норвежки , опростен китайски и турски. Стандартните Nokia гласове също се поддържат и са вградени в устройството, използвайки езика на телефона. И тъй като нямаме Nokia HQ глас за българския език, от прозореца на Nokia Screen Reader, от опцията "Глас" ви препоръчвам да изберете опцията "Nokia", вместо избраната по подразбиране "Nokia HQ". И ако телефона ви е на български, и Nokia Screen Reader ще "проговори" на български, чрез познатия ни от TALKS и Mobile Speak стандартен Nokia TTS български глас.

Как мога да инсталирам нови гласове?

Можете да добавите допълнителни Nokia HQ гласове безплатно от
http://www.nokia.com/global/support/text-to-speech/
(сайта е на английски). Или на много устройства, това може да стане чрез приложението "Реч" на телефона (Nokia Screen Reader -> Настройки на Nokia HQ -> Опции -> Изтегляне на езици). Докато вашето устройство има достатъчно памет, няма ограничение за броя на гласовете на Nokia HQ които можете да инсталирате. Стандартните Nokia TTS гласове идват вградени в телефона и винаги ще използват активния в момента език на телефона, така че те не могат да бъдат инсталирани/деинсталирани, или да се добавят нови такива.

Кои TTS гласове са инсталирани по подразбиране на моето устройство?

Това зависи от модела на телефона и версията на фърмуера му. Можете да проверите в Nokia Screen Reader -> Настройки на Nokia HQ.

Еднакви ли са Nokia Screen Reader и Mobile Speak?

Не, Nokia Screen Reader е с опростен набор от функции и не предлага цялата функционалност на Mobile Speak. Nokia Screen Reader чете SMS, електронна поща, контакти, уеб страници, календара и събитията в него, часовник, аларма, регистъра на повикванията (дневника), Caller ID (кой ви се обажда) и много повече с лесни команди с помощта на вградения Nokia TTS.

А в таблицата по-долу можете да прочетете по-подробно разликите във функционалността между Nokia Screen Reader и Mobile Speak.

Сравнение във функционалните възможности на Nokia Screen Reader и Mobile Speak
Функционални възможности Nokia Screen Reader Mobile Speak
Размер на приложението < 2MB 5MB
Размер на гласовете (TTS) Вградените в Nokia TTS гласове 3-35MB
Пълен достъп до всички функции на телефона Да Да
Прочитане на датата и часа Да Да
Прочитане на нивото на батерията и мрежовия сигнал Да Да
Прочитане на състоянието (статуса) на Bluetooth, GPRS, Wi-Fi Да Да
Контролиране на скоростта на гласа Да (но само за Nokia HQ гласовете) Да
Команда за прочитане на екрана Да Да
Контролиране на силата на звука на говора Да Да
Автостартиране Да Да
Поддържа се Symbian Anna, Belle и Belle FP1 Да Да
Поддръжка на сензорни екрани Да Да
Поддръжка на уеб браузъра Да (опростена) Да
Четене в екрана за въвеждане на ПИН-кода Да Да
Поддръжка на емотикони Да Да
Поддръжка на Nokia Internet Radio Да Да
Проста командна структура Да Не
Възможност за инсталиране на допълнителни гласове от външни разработчици Не Да
Екранна лупа Не Да
Конфигурируеми профили Не Да
Нива на многословието Не Да
Поддръжка на брайл Не Да
Навигация по знаци, думи и абзаци Не (само в уеб браузъра) Да
Говор по време на разговор Не Да
Конфигурируемо ехо на клавиатурата Не Да
Контролиране на пунктуацията Не Да
Четене на информация при заключена клавиатура Не Да
Разширени настройки Не Да
Поддръжка на Nokia (Ovi) Карти версия 3.04 Не Да
Възможност за етикетиране на графики Не Да
Курсор за преглед (тук не съм сигурен че знам за какво точно става въпрос) Не Да

Мога ли да имам инсталирани Mobile Speak и Nokia Screen Reader едновременно на телефона си?

Да, Mobile Speak и Nokia Screen Reader може да бъдат инсталирани на телефона, въпреки че само един от тях ще бъде активен в даден момент. Можете да превключвате между двата екранни четци безпроблемно, без да се налага да се спира активния в момента. Имайте предвид, че ако имате както Mobile Speak и Nokia Screen Reader инсталиран и Автостартирането на Mobile Speak е включено, на повечето устройства, телефонът ще зареди Mobile Speak при включването или рестарта си. Така че, ако предпочитате при стартиране на телефона да се зарежда Nokia Screen Reader, изключете автостартирането на Mobile Speak. На моя телефон нямам инсталиран Mobile Speak, а TALKS и не знам дали ще може да се пусне Nokia Screen Reader, без преди това да се спре TALKS - аз първо спрях TALKS и тогава включих Nokia Screen Reader от главния му прозорец. А от опита на други потребители с инсталиран TALKS и в последствие инсталиран Mobile Speak, стигнах до заключението че по време на инсталацията може да се ползва TALKS, като в края й той ще бъде спрян от Nokia Screen Reader и втория би трябвало да почне да говори. Но за по-сигурно, след първоначална инсталация или обновяване на Nokia Screen Reader, се препоръчва да рестартирате телефона си, след което Nokia Screen Reader би трябвало да започне да говори. А дори и ако сте ползвали TALKS по време на инсталацията на Nokia Screen Reader, тъй като той бива спрян (disabled) от Nokia Screen Reader, не би трябвало да се автостартира след рестартирането на телефона и би трябвало да се зареди само Nokia Screen Reader.

Мога ли да използвам други приложения на Code Factory с Nokia Screen Reader?

Mobile Color Recognizer, Mobile Daisy Player и игрите от Code Factory няма да работят, когато само Nokia Screen Reader е инсталиран. Въпреки това, ако сте инсталирали Mobile Speak, лицензи за други продукти могат да бъдат закупени от вашия дилър на Code Factory и ще можете да ги използвате на вашето устройство.

Как мога да чуя кой ми се обажда при входящо повикване?

За да чуете кой ви се обажда при входящо повикване, трябва първо да заглушите звъненето. На телефони без сензорен екран и на стари модели със сензорен екран, това става като се натисне десния софтуерен клавиш (клавиш 2 (key 2)). На устройства със сензорен екран (по-новите модели), екранният четец превключва на режим "джойстик" по време на входящо повикване, така че натискането на десния екранен бутон се извършва чрез докосване в долния десен ъгъл на екрана. На по-новите устройства със Symbian Belle, за да заглушите звъненето, изпълнете жеста на плъзгане на пръста по екрана в посока ляво-дясно-ляво за да натиснете левия централен бутон (клавиш). За да повторите Caller ID (името на обаждащия ви се), натиснете джойстика нагоре (или докоснете горната централна част на екрана на устройствата със сензорен екран).

Как мога да избегна аудио конфликтите с дадени приложения?

Някои аудио приложения може да имат аудио конфликт с гласа на Nokia Screen Reader. Това ги кара да спрат възпроизвеждането на звук, ако Nokia Screen Reader говори, докато те са активни. В този случай, ще трябва да заглушите Nokia Screen Reader, докато конфликтната програма е активна. Един пример за това е приложението Nokia Internet Radio - препоръчително е да заглушите Nokia Screen Reader, точно преди да започне стриймването на избраната радиостанция и да го държите заглушен докато слушате радио. В противен случай радиото ще спре да се възпроизвежда и ще трябва да го пускате наново. Същото важи и за вградените в Symbian аудио и видео плейъри.

Ще има ли обновления?

Ще има редовни актуализации, състоящи се от нови функции, поправки и поддръжка за нови устройства и версии на фърмуера. Наличието на нова версия може да се проверява директно от телефона, като отидете на Nokia Screen Reader -> Опции -> Проверка за обновления. Ако има налична актуализация, отидете в Nokia Store (или на телефона си, или като свържете телефона към компютър с инсталирано приложението Nokia Suite ) и потърсите за Nokia Screen Reader, за да изтеглите и инсталирате актуализацията. Директен линк към страницата на Nokia Screen Reader в магазина за приложения на Nokia към текущия момент (4 септември 2015 г.) обаче вече няма. Имайте предвид, че помощ от зрящ човек може да бъде необходима, за да изтеглите приложението от магазина на Nokia (Nokia Store). Инсталационния процес обаче е напълно достъпен, ако оставите Nokia Screen Reader включен - той ще ви преведе през процеса по инсталирането.

От къде мога да изтегля помощната документация?

Пълната информация за Nokia Screen Reader е достъпна в помощната му документация. Можете да изтеглите версията на английски език на ръководството в HTML формат от тук:
http://www.codefactory.es/descargas/nsr/Nokia_Screen_Reader_Manual_English.htm.
Тя също е налична и като документ на Word (.doc):
http://www.codefactory.es/descargas/nsr/Nokia_Screen_Reader_Manual_English.doc.
Или в текстов формат:
http://www.codefactory.es/descargas/nsr/Nokia_Screen_Reader_Manual_English.txt.
Тъй като помощната документация не е преведена на български, в прозореца на Nokia Screen Reader, в меню "Опции -> Помощ" се отваря един прозорец, в който има кратки инструкции за работа с програмата (на български).

Как мога да го получа?

Можете да изтеглите Nokia Screen Reader от Nokia Store (на разположение на вашия телефон или като свържете телефона към компютър с инсталирано приложението Nokia Suite ). Използвайте приложението "Магазин", за да потърсите и изтеглите Nokia Screen Reader, и да го инсталирате точно като всяко друго приложение, което сваляте и инсталирате на вашия Nokia телефон. Директен линк към страницата на Nokia Screen Reader в магазина за приложения на Nokia към текущия момент (4 септември 2015 г.) обаче вече няма. Ето и директен линк за изтегляне на това безплатно приложение:
Изтегляне на инсталационния пакет на Nokia Screen Reader 1.63.1 (подписан, 1,3МБ).
ПОЯСНЕНИЕ: Давам този директен линк за изтегляне на приложението, тъй като другите методи за получаването му не са толкова удобни за незрящия потребител.

Ами - това е. Приятна работа с Nokia Screen Reader!