вторник, 15 октомври 2013 г.

Code Factory разширява достъпността на Windows Phone 8 за слепи и слабовиждащи

Искам да представя на вашето внимание една новина, засягаща достъпността в операционната система Windows Phone 8. От компанията Code Factory са създали пакет от приложения с вграден екранен четец, които ще позволят на хората със зрителни увреждания да работят със своите смартфони работещи под управлението на операционната система Windows Phone. От препратката по-долу можете да прочетете оригиналната новина на английски:
Code Factory разширява достъпността на Windows Phone 8 за слепи и слабовиждащи

Е, най-после компании като Microsoft и Code Factory да се замислят и за хората, имащи нужда от екранен четец, за да могат да работят с мобилните си телефони с Windows Phone. Но. Да, има едно голямо "но". А именно: Тази достъпност трябваше да се вгради нативно в платформата, а не някакъв пакет от външни приложения да я предоставя, най-вероятно ползвайки за целта ППИ-то на Windows Phone. Мисълта ми е, че трябва да се направи екранен четец, който да работи със самата операционна система и нейните приложения директно, а не чрез някакъв пакет от допълнителни приложения. Ами ако потребителя желае да използва някакво приложение, неналично в този пакет (примерно диктофон, Skype, или друго) - тогава какво правим (?). Нищо не можем да направим мисля, защото ако правилно съм разбрал, този екранен четец от Mobile Accessibility пакета работи само в самия пакет, но не и извън него.

Пакетът ще включва следните приложения:

  • Телефон - за осъществяване и отговор на повиквания и за управление на регистъра на повикванията
  • Контакти - за управление на контактите от профила на потребителя в Microsoft
  • Съобщения - за съставяне и четене на SMS съобщения
  • Лесен за конфигуриране клиент за е-поща, съвместим с IMAP
  • Достъпен уеб браузър
  • Настройки - за настройване на приложението и уведомленията по вкуса на всеки потребител

Подходът на испанската фирма Code Factory от край време си им е един такъв нестандартен и явно няма да се промени. Подобен им беше подхода и за Android, и докато господстваше Android 2.x, той имаше успех. Но след като се появи Android 4.0 и по-новите версии със значително подобрена достъпност, продуктът Mobile Accessibility за Android на Code Factory загуби популярността си (една от причините за това беше и че е платен - около 140 лв. мисля). Подобен им беше подхода и за Symbian, особено за версиите на тази операционна система, поддържащи работа със сензорен екран - симулации на джойстици, буквено-цифрови клавиатури, и други подобни. Но както знаем - Symbian вече не се разработва и поддържа, няма нови устройства с нея, и вече няма как да се печели от тази ниша от компании като Code Factory, поради което те се насочват към други подобни пазари и ниши. Друго лошо в продуктите на Code Factory (поне за мобилните платформи имам наблюдения) е в тромавостта и бъгавостта на софтуера, което дразни потребителите. Ако и продукта им за Windows Phone е така бъгав и тромав, мисля че няма да има много ентусиасти да го ползват (особено ако се появят алтернативи).

Друг е въпросът, че за нас българите пак остава да ползваме английски и руски гласове (речеви машини), защото български глас няма за Mobile Accessibility. А причината е че доколкото знам, от Code Factory за озвучаване на своите продукти използват пакета от гласове "Vocalizer" (което най-вероятно ще направят и за Windows Phone), а от Nuance за момента не изглежда да са се юрнали да правят български глас за своя пакет "Vocalizer". И за пореден път - на българските слепи много им здраве (!).

Друго. Не знам за самата платформа Windows Phone, но пакета Mobile Accessibility няма българска локализация. Поне версията за Android със сигурност няма. Преди време имаше запитване към тях с предложение за локализация на Mobile Accessibility за Android, но от Code Factory най-любезно отказаха, като доводът им беше че за момента нямат интерес от това. И как ще имат, като продуктът им и без това се купуваше слабо дори в чужбина, пък кво остава за държави като България и при цена от 140 лв.

Все пак, един плюс на този Mobile Accessibility пакет от приложения за Windows Phone е това, че ще е безплатен и ще може да се изтегли от магазина за приложения за Windows Phone. Това е добре. Ама безплатен обяд няма както казват хората, и тук предполагам че Microsoft субсидират този проект. Но и така е по-добре от нищо, тъй че като цяло подкрепям този проект. Нека видим как ще се развият нещата с него.