вторник, 27 август 2013 г.

АБВ Поща: Връщане към стария и по-достъпен за работа с екранен четец интерфейс на пощата

ВАЖНО! Към днешна дата (19 октомври 2015 г.), доколкото успях да установя, вече не е възможно връщането към по-стария и по-достъпен интерфейс на пощата в АБВ. Освен това, новият модерен изглед е променен отново и от личния ми опит смея да твърдя, че е още по-недостъпен. В допълнение, от скоро установих, че и мобилната версия на АБВ пощата е станала също толкова недостъпна зар абота с екранен четец, колкото и основната версия. След последните промени, не съм се занимавал да пиша на екипа поддържащ пощата, защото предишния път когато им писах, така и не получих отговор на въпросите си. Съветвам всеки ползващ услугата за е-поща на АБВ и имащ затруднения с ползването й поради новия интерфейс, да премине към ползването на услуга за е-поща от друг доставчик (напр. GMail от Google - тази поне е достъпна за работа с екранен четец, особено в изгледа си с базов HTML).

Подбуден от редица писма от потребители на пощенския списък "Без мишка", вчера реших да пробвам да вляза в новия интерфейс на АБВ пощата и след това да се върна пак в стария, като за целта работя само с клавиатурата. Оказа се, че (поне при мен), това е възможно. За целта ползвах браузъра Mozilla Firefox (версия 23.0.1) и последния тестов снапшот на NVDA. И ето какво направих, за да изпълня тази процедура:

  1. Предполагаме, че вече е зареден новия интерфейс на АБВ пощата.
  2. С функцията на екранния ни четец за търсене на текст във виртуални документи (уеб страници, PDF файлове, и пр.), търсим за низа "Настройки". При NVDA търсенето се извиква с Control+NVDA Клавиш+F, а за всяко следващо търсене на същия низ, натискаме NVDA клавиш+F3. Низа (текста) "Настройки" е щракаем (clickable) елемент, който се намира след текста с потребителското ни име за пощата ни на тази страница.
  3. Като намерим низа "Настройки", натискаме Enter върху него.
  4. След това, пак с функцията за търсене на екранния четец, намираме низа "Още настройки", и него също го активираме с Enter.
  5. След това, пак с функцията за търсене на екранния ни четец, намираме низа (текста) "Версия на пощата" и пак го активираме с Enter.
  6. И пак с функцията за търсене на екранния ни четец, търсим низа "Към стария интерфейс". Тук може да се наложи след първоначалната заявка за търсене, да натиснем веднъж NVDA клавиш+F3, за да намерим търсения от нас щракаем текст "Към стария интерфейс", а не намерения първоначално обикновен текст "към стария интерфейс на АБВ Поща". Като го намерим този щракаем текст, натискаме Enter върху него.
  7. После с Control+End отиваме до края на документа (уеб страницата), и със стрелка нагоре намираме щракаемия текст "Да", и го активираме с Enter.

След като изпълним гореописаната процедура, би трябвало да ни се зареди АБВ пощата, но вече със стария си (по-достъпен за нас) интерфейс.

ВАЖНО ПОЯСНЕНИЕ!: Добре е след всяко натискане на Enter върху даден щракаем елемент, да опресняваме виртуалния буфер на екранния четец, и с Control+Home да се връщаме към началото на документа (уеб страницата), защото иначе може да възникнат грешки и екранния четец да не успее да намери някои от елементите в уеб страницата.