вторник, 30 юли 2013 г.

µTorrent: Премахване на рекламите от главния прозорец на програмата

µTorrent е един от най-популярните BitTorrent клиенти. Но откакто го купи фирмата BitTorrent, той загуби част от популярността си, главно заради рекламите, които излизат в главния прозорец на програмата. И ако за масовия потребител рекламните банери в µTorrent са само една визуална досада, то за хората ползващи екранен четец те са една гадна пречка. Причината за това е че при пускане на програмата, банера с рекламите прихваща и задържа системния фокус и няма лесен начин с навигация от клавиатурата да се измъкне човек от там (а ползвателите на екранен четец разчитат главно на навигация от клавиатурата за работа с програмите и операционната система Windows като цяло). Всъщност - начин за измъкване има, и това е да се отиде до друг отворен прозорец (примерно с Alt+TAB), но самата ситуация със "заклещването" на системния фокус обърква потребителите (особено начинаещите) и те не знаят какво да правят, за да се измъкнат от нея. А и нужно ли е да се прави тази врътка с отиването до друг прозорец при всяко пускане на µTorrent - мисля че не, щом има решение на този проблем. Именно заради това аз в това ръководство ще ви опиша как може да се премахнат или блокират рекламите в µTorrent, за да се наслаждавате на безплатно ползване на програмата, без да ви се налага да търпите рекламите в нея.

Преди да започнем

Това ръководство е за потребители ползващи µTorrent 3.3 или по-нова под Windows. Ако все още не сте обновили до µTorrent 3.3 или по-нова, то това ръководство не е за вас, тъй като предходните версии на µTorrent нямат реклами. Настоящото ръководство е съставено на базата на µTorrent версия 3.3.1, но би трябвало да важи за всички версии от 3.3 и нагоре (поне към датата на съставянето му - 30 юли 2013 г.).

ВНИМАНИЕ!: Не променяйте никакви други настройки в раздела "Разширени" на µTorrent, освен описаните по-долу. Автора на статията не носи никаква отговорност ако при неспазване на описаната по-долу процедура при вас се получи резултат, различен от описания по-долу. Освен това, автора на статията не гарантира, че въпреки спазената от потребителя процедура, крайния резултат при потребителя ще е същия, като при автора на статията. Наемайки се да изпълните описаната по-долу процедура, вие се съгласявате с това да го направите на своя собствена отговорност.

Как да премахнем или блокираме рекламите в µTorrent под Windows

За да премахнете или блокирате реклами в µTorrent 3.3 и по-нови под Windows XP, Vista, Windows 7 и Windows 8, направете следното:

 1. Този малък трик се прави директно в самия µTorrent, така че първата стъпка е да отворим програмата.
 2. След като програмата се стартира, трябва да отидем в менюто "Опции", след което да изберем "Настройки" и да го активираме с Enter (или просто натискаме Control+P от главния прозорец на µTorrent. Отваря се прозореца с настройките на програмата и фокуса попада в дървовидната структура с категориите настройки.
 3. Със стрелка надолу отиваме до категорията "Разширени". Няма значение дали е разгъната или свита - нас ни интересува главния раздел в тази категория.
 4. Натискаме веднъж TAB, за да попаднем в полето за писане с надпис "Филтър".
 5. В това поле въвеждаме следното: offers.
 6. Пак натискаме веднъж TAB, и ще попаднем в списъка с резултатите от филтрирането. При мен излизат общо 4 резултата, като нас ни интересуват последните два: offers.left_rail_offer_enabled и offers.sponsored_torrent_offer_enabled. И двете трябва по подразбиране да имат стойност true. И за двете поотделно правим следното:
  • Маркираме ги в списъка.
  • Натискаме веднъж TAB, за да попаднем в една група от два радио-бутона, с надпис "Стойност". Трябва по подразбиране да е избран бутона "Вкл.".
  • Със стрелките избираме другия радио-бутон - "Изкл.", като по този начин променяме стойността за елемента от true на false.
 7. След като променим стойностите и за двата елемента (изключим ги), отиваме до бутона "ОК" и го активираме с клавиша "интервал".
 8. След това от меню "Файл" изпълняваме командата "Изход", за да затворим нацяло µTorrent (защото за да се приложат направените току-що промени се изисква рестарт на програмата).

Това е. При следващото пускане на µTorrent, вече няма да има реклами, в които при всяко пускане на програмата да се "заклещва" системния фокус.

Пожелавам ви приятно ползване на µTorrent без реклами!