четвъртък, 11 юли 2013 г.

Skype 4.0 за Android: Кратко представяне

Излезе Skype 4.0 за Android. Интерфейса на програмата е изцяло преработен и подобрен. Подобрено е и сработването с екранния четец TalkBack (не съм пробвал как е с тестовите версии на Spiel). Аз като цяло останах доволен от новата версия, макар че има и какво още да се желае. TalkBack може да чете чат съобщенията. Не е автоматично, но при пристигане на ново съобщение в активния чат, се издава звука за приплъзване на списък и се съобщава че се показват едиколкоси от едиколкоси елемента, което си е ориентир за нас че сме получили ново съобщение. Освен това, при пристигането му се чува и звука за входящо Skype съобщение, дори чата да е на фокус в момента. Ако желаете да взаимодействате с екрана по време на Skype разговор, ще е добре да ползвате слушалки, защото иначе ще ви е трудно да превключите на високоговорител - бутона е надписан, но TalkBack говори през слушалката за разговори и за да го чувате, ще трябва телефона да е до ухото ви, а в такъв случай пък действа сензора за близост и екрана е заключен, което блокира взаимодействието с него. TalkBack вече чете и статуса на абонатите, но май има някакъв бъг тук, защото го прави само когато избрания абонат не е задал свой текст за настроение.

Когато се впишем в своя Skype профил от нашето Android устройство за първи път, е възможно да видим едни малко объркващи екрани. На всеки един от тях (мисля че бяха общо два един след друг) има по един бутон, който трябва да намерим и активираме. След това се зарежда екран съдържащ три раздела: "Последни", "Предпочитани" и "Абонати" (в същия ред, както съм ги изредил тук). Фокуса по подразбиране попада в първия раздел - "Последни", където са нашите последни дискусии. С приплъзване на два пръста от дясно наляво (това мисля че е най-лесния начин), можем да отидем във втория раздел - "Предпочитани", където излизат добавените в този списък от нас абонати (такъв има и в Skype за Windows). Пак с приплъзване на два пръста отдясно наляво, можем да отидем до раздела "Абонати", където е нашия списък с абонати. Тук по подразбиране се показват всички абонати, включително и тези извън линия. Можем да зададем от падащия списък намиращ се над списъка с абонати, да се показват само абонатите на линия. В този главен екран на Skype, в горния десен ъгъл, има бутон "Покажи профила". Неговото активиране зарежда екран, в който е нашия потребителски профил в Skype. От менюто в този екран можем да се отпишем (което по принцип мисля че ще затвори и самия Skype), както и да отворим екрана с настройките на програмата (в долния край на списъка с настройките я пише и версията на Skype). А в актуализацията на Skype 4.0 за Android (4.0.0.19550), командите за отписване и за отваряне на настройките ги има в менютата и на други екрани, а не само в този с профила ни.

И най-важното за нас българите като цяло: Skype за Android вече има български превод!

Мисля да спра дотук засега. Оставам вие сами да разучите останалото (усмивка с намигане). Само ще ви дам препратка към страницата на Skype за Android в Google Play магазина, откъдето можете да инсталирате програмата на вашето устройство: препратка към страницата на Skype за Android в Google Play магазина.