петък, 28 юни 2013 г.

Mozilla Thunderbird: Създаване на нов акаунт в програмата за ползване с поща от abv.bg

Много хора са ме питали как да си настроят програмата за електронна поща Mozilla Thunderbird да работи с пощата им в abv.bg. Базата данни на Mozilla разполага с готови настройки за немалък брой пощенски услуги (като GMail например), но не разполага с такива за пощата на abv.bg, затова за тази поща трябва ръчно да си ги зададем. В сайта на abv.bg ги има тези настройки. Има даже и ръководство с инструкции за това как да настроим Mozilla Thunderbird да работи с пощата ни в abv.bg. Ето го и него: Как да конфигурираме Mozilla Thunderbird за работа с поща от abv.bg през POP3 протокол

Но тъй като там доста от нещата са описани графично и не знам дали ще е достатъчно ясно за един незрящ, тук ще обясня в кое поле на прозореца на съветника за нова поща в Thunderbird какво да попълним, така че програмата да работи с пощата ни в abv.bg. Ще започна от началото:

 1. От меню "Файл" избирате "Нов", влизате в подменюто на това меню, и от там избирате "Съществуваща регистрация…", върху което натискате Enter за избор. Отваря се прозорец със заглавие "Настройка на пощенска регистрация".
 2. В полето "Вашето име" си въвеждате вашето име (такова, каквото искате да го виждат получателите на вашите писма от тази поща).
 3. В полето "Е-поща" си въвеждате целия адрес на вашата поща, за която искате да създадете акаунт в Mozilla Thunderbird (в случая - такава в abv.bg).
 4. В полето "Парола" въвеждате паролата на вашата поща.
 5. След това има поле за отмятане с етикет "Запомняне на парола". Ако има отметка там, то Thunderbird ще запомни вашата парола. Иначе, ще трябва при всяка проверка за нови писма да я въвеждате ръчно.
 6. След това активирате бутона "Продължаване" и изчаквате около 30-60 секунди, в което време Thunderbird прави проверка в своята база данни за готови настройки за зададената от вас поща. Тъй като към момента на писане на тази публикация (28 юни 2013 г.) такива за abv.bg липсват, програмата ще ви подкани сами да си ги въведете.
 7. С табулатора отивате до падащия списък със съдържание "IMAP" и със стрелка надолу избирате "POP3".
 8. Веднъж таб и попадате в полето за въвеждане на адреса на POP3 сървъра. За abv.bg той е pop3.abv.bg.
 9. В следващия редактируем падащ списък, въвеждате числото 995 (това е номера на порта за POP3).
 10. В следващия падащ списък избирате "SSL/TLS". Но при мен като задам порта на 995 в предишната стъпка, "SSL/TLS" бива автоматично избрано.
 11. В следващия падащ списък избирате "Обикновена парола".
 12. В следващото поле въвеждате адреса на SMTP сървъра на abv.bg: smtp.abv.bg.
 13. В следващия редактируем падащ списък въвеждате числото 465. Това е порта за SMTP.
 14. В следващия падащ списък избирате "SSL/TLS". Но при въвеждане на номер на порт 465 при мен, програмата автоматично избира "SSL/TLS" тук.
 15. В следващия падащ списък избирате "Обикновена парола".
 16. В следващото поле за писане, въвеждате за потребителско име пълния си адрес на пощата в abv.bg.
 17. Уверете се че сте въвели всички данни в този прозорец коректно, и след това натиснете бутона "Готово".

В общи линии - това е. След като изпълните тези стъпки, вече би трябвало да имате напълно работещ с пощата ви в abv.bg акаунт в Mozilla Thunderbird. Има и други настройки, които може да е добре да бъдат направени (описани са в посоченото по-горе ръководство в сайта на abv.bg), но промяната им не е съществено важна - акаунта ще работи и така. Само е вероятно при пращане на писмо от вас програмата да ви попита за паролата ви за пощата. Въведете я, ако желаете сложете отметка за запомнянето й от програмата, и натиснете Enter и сте готови.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. Настоящото ръководство е написано с цел улесняване на хората ползващи екранни четци и то е по-скоро в допълнение, а не заместител на публикуваното в сайта на abv.bg ръководство със заглавие "Как да конфигурирам Mozilla Thunderbird за работа с POP3 протокол?", препратка към което съм дал в началото на тази публикация.
 2. Посочените услуги (POP3 и SMTP достъп до пощата на abv.bg, както и настройките за тях са валидни към датата на публикуване на този материал (28 юни 2013 г.). Авторът на материала не носи отговорност ако за в бъдеще някои или всички написани по-горе неща станат невалидни, поради независещи от автора на публикацията обстоятелства.
 3. Ръководството е съставено на базата на Mozilla Thunderbird версия 17.0.7, която е актуалната към датата на съставяне на материала (28 юни 2013 г.). Ако вие ползвате версия на програмата различна от посочената, е възможно да има разлики в начина по който се извършват гореописаните операции.