неделя, 9 юни 2013 г.

FBReader за Android - четене на книги чрез TTS (Текст-Към-Реч)

Искам да представя на вашето внимание една програма за четене на книги под операционната система Android, а именно: FBReader и нейния плъгин за четене на книгите на глас, наречен "FBReader TTS+ Plugin". И програмата, и TTS плъгина са безплатни.

Следват кратки описания на основната програма и TTS плъгина.

FBReader

FBReader (FBReaderJ) е четец на електронни книги. Поддържа EPUB, DOC, RTF, FB2 (.ZIP), mobi, и обикновен текст (.txt) файлови формати. FBReader е бърз, с множество опции за персонализиране. Може да използва външни TrueType или OpenType шрифтове. Включва правила за пренасяне на текст за 16 езика. Включва браузър за мрежови електронни каталози /магазини за електронни книги. Няколко популярни английски, френски, руски, китайски и полски библиотеки са включени. Поддържат се и персонализирани OPDS каталози. Алтернативно можете да изтеглите книги ръчно (примерно от "Моята библиотека" или от електронната библиотека на читалището) и да ги поставите в /sdcard/Books папката на вашето устройство. FBReader е интегрирана с външни речници. Поддържа ColorDict, всички SlovoEd речници (от Paragon Software), Fora Dictionary, FreeDictionary.org, LEO dictionary. Програмата е преведена на 14 езика (вкл. и български). С отворен код (GPL).

FBReader TTS+ Plugin

TTS+ Plugin е усъвършенстван плъгин за Текст-Към-Реч за FBReader за Android - популярната свободна програма за четене на електронни книги, създадена от geometerplus. Този плъгин, създаден от Hyperionics и предлаган тук има няколко подобрения в сравнение с оригиналния TTS плъгин, създаден от автора на FBReader.

ВАЖНО!: Трябва да имате инсталирани на телефона си речевата машина за Текст-Към-Реч и гласове, за да използвате това приложение (плъгина).

Възможности:

  • Управлението през Bluetooth за възпроизвеждане / пауза и предишен / следващ работи коректно.
  • Работи във фонов режим и Bluetooth управлението пак работи, което ви позволява например да използвате навигационния софтуер на вашия телефон по време на шофиране някъде и по същото време да слушате вашата книга, и да управлявате четенето (пауза / възобновяване на възпроизвеждане), ако е необходимо.
  • Четене по изречения - плъгинът прави пауза при четенето по изречения, вместо на цели абзаци. При възобновяване на четенето не е нужно да слушате отново от началото на абзаца.
  • Разширен контролен панел, даващ ви достъп до различни неща, като например: задаване език на книгата, отваряне на настройките за текст-към-реч (TTS), индивидуална (различна от тази на системата) настройка за избор на глас за четенето (само за Android 4.0 и по-нови), скорост на четенето, височина на гласа и контрол на силата на звука, и др.
  • Контролният панел може да бъде сведен до минимум, за да се покаже само един ред от малки бутони в долната част под основния екран на FBReader, ако искате да гледате текста докато бива прочитан.
  • Таймер за заспиване (автоматично изключване на програмата след определено време).
  • Работи с българския глас в eSpeak. Предполагам че ще работи и с гласа "Гергана" от продукта "SpeechLab", но лично аз не съм го тествал.
  • Плъгина също е преведен на няколко езика, вкл. и на български.

Ето ви и препратки към приложенията в Google Play магазина:
FBReader
FBReader TTS+ Plugin

Приложението и плъгина са отделни неща. Първо се инсталира основното приложение (FBReader), а след това и TTS плъгина. Можете да ги инсталирате (в същата последователност) и от Google Play приложението на вашето устройство.

След като инсталирате приложението и плъгина, отваряте FBReader от прекия му път на началния екран или от панела с приложенията, отваряте си книгата която ще четете (чрез бутона "библиотека" намиращ се в горния десен ъгъл на екрана), намирате бутона "Чети" и го активирате, отваряте менюто за приложението и от него избирате опцията "Прочети+" - това стартира TTS плъгина. После изследвате с пръст долната част на екрана, където се разполага панела за управление на плъгина и сами ще разберете кое за какво е. Плъгина има бутони за управление на четенето, подобни на тези за управление на плейърите.

Ами, мисля че това е всичко засега. Приятно книгочетене!