неделя, 9 юни 2013 г.

Windows 7: Бързо и лесно отваряне на контролата за силата на звука за възпроизвеждане

Бе ми зададен въпроса дали може по бърз и лесен начин (така да се каже "на сляпо") да се отвори основния плъзгач за контролиране на силата на звука в Windows 7. Поразрових се, и се оказа че може. И е доста лесно, честно казано. Ето ги и стъпките, които трябва да изпълним, за да имаме на работния плот пряк път с клавишна комбинация за отваряне на този плъзгач.

А именно:

  1. Фокусираме се върху работния плот и натискаме F5, за да размаркираме всичко.
  2. Натискаме клавиша “Applications”, или клавишната комбинация Shift+F10, за да се появи контекстното меню за работния плот.
  3. От това меню избираме “Създай” -> “Пряк път” (или на английски “Create” -> “Shortcut”) и натискаме “Enter”.
  4. В появилия се прозорец сме фокусирани в едно поле за писане на текст. Там пишем следното:
    %SYSTEMROOT%\SYSTEM32\SNDVOL.EXE -f

    и натискаме “Enter”.
  5. В следващия прозорец въвеждаме име за този пряк път и пак натискаме “Enter”. Може и да има въведено име по подразбиране, но е добре ние да си въведем нещо, което ще ни ориентира за какво е този пряк път.

Вече на работния плот (десктопа) би трябвало да има пряк път със зададеното от нас име, при стартирането на който да се отвори прозорецът с плъзгача за контролиране на силата на звука за възпроизвеждане в Windows. При стартиране на този прозорец с плъзгача за силата на звука, фокуса е върху самия плъзгач. В прозореца има още: бутон за заглушаване и освобождаване на звука; бутон за отваряне на миксера за звука; бутон отварящ свойствата на устройството, чиято сила на звука контролира този плъзгач (предполагам - устройството по подразбиране в Windows).

В последствие можем да зададем клавишна комбинация за стартиране на този пряк път. Ако не знаете как се създава клавишна комбинация за стартиране на пряк път, в ето тази статия е описана процедурата:
http://bezmishka.org/node/120

Чрез пробване установих, че дори звука да е заглушен с бутона за заглушаване, ако мръднем плъзгача със стрелките, звука бива освободен. А това определено улеснява възстановяване от състояние на заглушен звук на компютъра, когато ни се налага да го правим "на сляпо" (без помощ от зрящ човек).

Та това е цялата философия. Дано съм ви бил полезен.