петък, 15 юли 2016 г.

Skype: Нов механизъм за прехвърляне на файлове

От известно време насам аз и мои познати забелязахме проблем при прехвърлянето на файлове в Skype. Проблемът се състоеше в следното. Едната страна изпраща файл, но другата не получава дори известие за изпратения файл, пък какво останало за самия файл.

Мислех че е проблем, докато не открих следната статия в помощния център на Skype (на английски е и към момента няма български превод).

Та, явно ще се окаже, че от Skype са въвели нов метод за прехвърляне на файлове. Старият беше чрез директна (или почти директна) връзка между двете страни (изпращащата и получаващата). При нея прехвърлянето става „на живо“, което ще рече че прехвърлянето започва веднага щом получателя потвърди прехвърлянето, а известието за това прехвърляне се получава веднага щом изпращащата страна изпълни стъпките за пращане на файла от своя страна. При нея плюс е че прехвърлянето става на момента, но това е единствения плюс, поне по мое мнение. В последните седмици обаче, от Skype явно са започнали да въвеждат друг метод за прехвърляне на файлове. При него:

  1. Изпращащата страна изпраща файла
  2. Той се качва за временно съхранение (ако не греша - 30 дни) на някой от сървърите на Skype
  3. Когато това стане, получаващата страна получава известие за изпратен файл и може да го изтегли/запази на компютъра си

Плюсовете тук са:
  • Получаващата страна ще изтегли файла с интернет скоростта с която може да тегли/сваля (определена от интернет доставчика й), а не да разчита на добра скорост на изпращане/качване от изпращащата страна
  • Докато файла се качва, процедурата по изпращането може да се прекрати, като се задейства препратката с етикет „Отказ“ в записа (съобщението) в чата за качващия се файл
  • Скоростта на изтегляне на файла няма да спадне, дори няколко човека едновременно да изтеглят изпратения до тях файл
  • Не е необходимо изпращащата и получаващата страна да са на линия в Skype по едно и също време, за да се осъществи прехвърлянето - изпращащата страна го изпраща/качва в удобно за нея време, а получаващата страна го получава/изтегля в удобно за нея време

Минусите тук са:
  • Прехвърлянето не става на момента
  • Прехвърлянето чисто практически може да отнеме повече време, тъй като първо изпращащата страна трябва да качи файла, а чак след това получаващата страна да го свали
  • Ако правилно съм разбрал от материала от препратката по-горе, сега има наложено ограничение за изпращаните файлове от 300 мегабайта

Въпреки това обаче, според мен плюсовете на този метод надделяват над минусите, но това е само мое мнение. Аз лично одобрявам факта, че отпада необходимостта изпращащата и получаващата страна да са на линия в Skype по едно и също време, за да се осъществи прехвърлянето.

В материала от препратката по-горе се казва, че ако желаете да споделяте по-големи файлове, е добре да използвате услуга като OneDrive. Разбира се, не е задължително да използвате точно OneDrive, както препоръчват от Microsoft - може DropBox, Google Диск, или друга подобна услуга.

Знам обаче, че доста хора в общността на Skype ще останат недоволни от тези промени свързани с прехвърлянето на файлове и от Skype/Microsoft може и да се откажат от поне част от тези промени.

Пояснение 1: Поне когато последно прехвърлях файлове в Skype чрез новия метод, нямаше достъпна индикация за напредъка на качването на файла, което не е добре. Зрящите виждат една кръгообразна лента за напредъка на качването на файла, но за ползвателите на екранни четци тя не е представена по достъпен начин. Дано това го оправят скоро, ако вече не е оправено - не съм го пробвал в Skype 7.25.0.106.

Пояснение 2: При Skype 7.25.0.106, когато файла се качва, за него пише състояние „недоставено“ в чата, което ни помага да разберем дали файла се е качил вече или още не е. Освен това, когато файла се качи, записът (съобщението) в чата за неговото прехвърляне се премества от текущата си позиция на най-предна такава (най-долу в списъка с чат съобщения).

Въпрос: Когато получа файл ми пише нещо от рода на „За да изтеглите споделения файл“ последвано от препратка за изтегляне на файла. Защо получавам такова съобщение, вместо стандартното съобщение за приемане на прехвърляне на файл по Skype?

Отговор: Това съобщение с препратката вместо съобщението за получаване на файл се извежда когато се ползва стара версия на Skype. Или може би когато изпращащата страна е с нова версия на Skype, а получаващата - със стара. За да се осъществи успешно прехвърляне на файл, е желателно и двете страни да ползват Skype 7.24 или по-нова. Можете да пробвате и с по-стари версии на Skype (но и двете страни трябва да са с такава по-стара версия, но не знам колко стара). Но не е сигурно че ще сработи. А в бъдеще най-вероятно ще откаже да сработва въобще изобщо и задължително ще се изисква нова версия на Skype, за да се осъществяват прехвърляния на файлове. Така че, съветът ми е да надстроите до най-новата версия на Skype. Това можете да направите от меню „Помощ“ на Skype, като от него задействате командата „Проверка за обновяване“. Или алтернативно, като изтеглите пълния инсталационен пакет за най-новата версия на Skype, от следната препратка:
http://www.skype.com/go/getskype-full

Това е засега от мен по темата.

Пожелавам ви приятна работа със Skype!