понеделник, 28 август 2017 г.

Струва ли си ползването на RAR формата и на програмата WinRAR?

От доста години не ползвам RAR за създаване на компресирани пакети/архиви. Но мои познати твърдяха, че компресията при него е по-добра, отколкото е при 7z, особено с новия RAR5 архивен формат в WinRAR. И затова реших да го пробвам.

За целта инсталирах WinRAR 5.50. Имам инсталиран 7-Zip 16.04. И двете са най-новите публични (стабилни) версии. Взех една папка пълна предимно с документи (PDF, TXT, DOC, PPT, и други подобни) и я архивирах/компресирах и с двата формата – RAR и 7z.

С WinRAR, при следните настройки:

 • Формат на архива: RAR
 • Метод на компресия: най-добър
 • Създай солиден архив: Включено
 • Добави възстановяващ запис: Изключено
При размер на папката 668МБ, WinRAR създаде компресирана с RAR папка с размер 504МБ. Ако включа опцията за добавяне на възстановяващ запис, размера на компресираната папка скача на 520МБ.

Със 7-Zip, при следните настройки:

 • Формат на архива: 7z
 • Ниво на компресия: Ултра
 • Метод за компресия: LZMA2
 • Размер на речника: 64 МБ
 • Размер на думата: 64
 • Размер на непрекъснат блок: 4 GB
При размер на папката 668МБ, 7-Zip създаде компресирана със 7z папка с размер 472МБ.

Та, май твърдението че RAR има по-добра компресия от 7z се оказва невярно. Или ако е било вярно, е било така преди, но не и сега.

Създаването на по-големи компресирани папки от страна на WinRAR не е единственият му минус. Към това се налага да добавим и други неща. Например че RAR е собственически формат и не може да се ползва свободно от всяко приложение за създаване на RAR архиви, без за целта да се плаща на неговия собственик/създател. Програмата в която предимно се използва – WinRAR – е платена. RAR се ползва и в други програми, но те са малко на брой и също са платени, доколкото ми е известно. За разлика от RAR, 7z е безплатен (не помня дали не беше и с отворен код) и може да се ползва свободно от всяко приложение за създаването на 7z архиви. Това всъщност мисля че означава, че е и с отворен код. Самото главно ползващо го приложение – 7-Zip – също е безплатно. Вие си преценете, кое е по-доброто приложение. Вярно че WinRAR има много повече опции за по-гъвкаво конфигуриране на поведението на програмата, но дали това си струва човек да плати цената й? За мен лично – не, защото 7Zip ми върши работа (отговаря на нуждите и изискванията ми).

Отделен е въпросът, че аз лично не препоръчвам ползването по принцип на който и да е от двата формата за компресия. Причината за това се корени във факта, че поне под Windows, без допълнителна (външна) програма, операционната система не може да ги отваря. Затова препоръчвам използването на ZIP формата, който Windows по принцип поддържа без нуждата от външни програми. Ако създавате архиви само за ваше лично ползване, най-вероятно не е проблем да ползвате RAR или 7z. Но ако ще създавате архиви за публично ползване, е строго препоръчително те да са в стандартен ZIP формат, за да е сигурно че ще могат да бъдат отворени на всеки компютър.

Освен това, току-що направих още един тест. Този път със 7-Zip от същата папка създадох ZIP архив, ползвайки следните параметри:

 • Формат на архива: zip
 • Ниво на компресия: Ултра
 • Метод за компресия: Deflate
 • Размер на речника: 32 KB
 • Размер на думата: 128
При размер на папката 668МБ, 7-Zip създаде компресирана със ZIP папка с размер 509МБ. Файловият мениджър на Windows 10 – Windows Explorer успя без проблеми да отвори и разархивира данните от този ZIP архив. И при такава малка разлика (едва 5МБ) между RAR и ZIP (в полза на RAR), пак си задавам въпроса – струва ли си ползването на RAR формата и на WinRAR като програма? И за мен отговорът е пак „не“.

И още един съвет. Компресирането на повечето мултимедийни формати (например mp3, jpg, mpg, и други подобни) на практика е безсмислено, тъй като те сами по себе си са вече компресирани и ефектът от компресирането им чрез RAR, 7z или друг подобен формат няма да намали размера им много (ако изобщо). Ако желаете да създадете архив/пакет във формат RAR, ZIP или 7z с такива файлове, по-добре изберете нивото на компресия да е „Без компресия“ (или подобно, в зависимост от ползваната програма) – така ще си спестите време, защото компресиращата програма няма да губи време в безсмислени опити да компресира този тип файлови формати, които, както написах по-горе, така или иначе не подлежат на почти никаква (ако не и изобщо никаква) компресия.