неделя, 31 януари 2016 г.

Windows: Получаване и споделяне на информация за системата ни

Нерядко при работата ни с компютър ни се е налагало да правим справка за базова информация за нашата компютърна конфигурация, както и да я споделим с някого или да искаме от някого такава информация за неговата машина. В следващите стъпки ще предложа на вашето внимание един лесен и достъпен метод за извличане на базова информация за машината ни, и при това – без нуждата от допълнителен софтуер – само с вграден за целта инструмент в операционната система Windows. Става въпрос за инструмента „Информация за системата“, който е наличен със сигурност в Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, а може би и в Windows Vista и Windows XP, но последното не е проверено. И така – да започваме.

За да извлечем базова, но в някои случаи – полезна – информация за системата си, правим следното:

 1. Отваряме менюто „Старт“.
 2. В полето му за търсене въвеждаме „Информация за системата“, без кавичките. Може и да не въвеждаме целия низ – операционната система умее да търси и по частично въведени низове.
 3. След това със стрелките за нагоре и надолу намираме в списъка с резултати „Информация за системата“ и го отваряме с ENTER.
 4. Алтернативно, при Windows 8.1 и по-нови, този инструмент се намира в Контролен панел -> Административни инструменти.
 5. Отваря се прозореца на „Информация за системата“. Попадаме в един дървовиден списък и е избран елементът от нулево ниво „Резюме на системата“ – точно този раздел ни трябва.
 6. Натискаме веднъж табулатора (TAB). Фокуса попада в списък, който NVDA разпознава под името „List1“.
 7. Със стрелките за нагоре и надолу обхождаме и преглеждаме елементите, съдържащи информацията за нашата система.
 8. Маркираме елементите съдържащи желаната от нас информация по начина, по който маркираме елементи във файловия мениджър „Windows Explorer“ (със стрелките за нагоре и надолу и клавишите SHIFT или CONTROL).
 9. Натискаме CONTROL+C, за да копираме в клипборда информацията от маркираните в предходната стъпка елементи.
 10. След това можем да поставим маркираната в стъпка 6 и копираната след това в стъпка 7 информация в желано от нас текстово поле (текстов редактор, дискусия/чат в Скайп, е-писмо, и др.).

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. От списъците в прозореца на „Информация за системата“ можем да копираме всяка налична там информация, като маркираме по описания в стъпка 6 метод желаните от нас елементи с информация.
 2. От списъците в прозореца на „Информация за системата“ можем да маркираме всички елементи с информация в даден списък по същия начин, както маркираме елементи във файловия мениджър „Windows Explorer“, включително и с клавишната комбинация CONTROL+A, с която се маркират всички елементи наведнъж.
 3. Ако компютърът е настолен и не е марков (напр. Lenovo, ACER, ASUS, DELL, HP и др.), а е асемблиран, полетата „Производител на системата“ и „Модел на системата“ най-вероятно ще указват не марката и модела на машината, а марката и модела на дънната платка.