неделя, 31 януари 2016 г.

Realtek HD Audio Manager: Включване на опцията за запитване за типа на включеното от нас устройство в аудио жака на компютъра

Описаният по-долу проблем засяга компютрите, които имат вграден микрофон. Звуковите карти на Realtek имат една опция всеки път като включим устройство в жака за слушалки/микрофон, да ни пита да посочваме какво сме включили в жака. Ако тази опция е изключена, има вероятност системата да се опита да открие типа на устройството сама (без наша намеса). Това обаче в нерядък брой случаи не сработва. В тези случаи, дори да включим слушалки без микрофон, системата, погрешно преценявайки че слушалките разполагат с микрофон, заглушава вградения в компютъра микрофон, оставяйки ни без никакъв действащ микрофон.

След малко експериментиране върху една машина с комбиниран жак за слушалки и микрофон и два чифта слушалки (такива с микрофон и такива без), успях да намеря решение на проблема. Решението може да се определи и като временно/заобиколно, но поне на два компютъра досега сработи. Ако посочим на звуковата карта че сме включили само слушалки (headphones), а не слушалки с микрофон (headset), вградения микрофон остава да работи. Та, за да решим проблема, правим следното:

  1. Отваряме Контролния панел в Windows.
  2. Намираме „Realtek HD Audio Manager“ (познат още и като „HD Audio Manager“) и го отваряме с ENTER.
  3. С табулатора (TAB) намираме бутона с етикет „Connector Settings“ и го задействаме с клавиша за интервал.
  4. В появилия се прозорец с табулатора намираме опцията „Enable auto popup dialog, when device has been plugged in“ и ако няма отметка, слагаме такава с клавиша за интервал.
  5. След това задействаме бутоните „OK“ в този прозорец и в основния на „Realtek HD Audio Manager“.
  6. Затваряме Контролния панел, ако все още е отворен, и сме готови.

При следващото включване на слушалки в комбинирания аудио жак, „Realtek HD Audio Manager“ ще ни попита какво включваме, чрез изскочил за целта диалогов прозорец. Там от списъка си избираме включеното от нас устройство. Ако сме включили слушалки без микрофон, избираме „Headphones“ и тогава вграденият микрофон няма да бъде заглушен. Ако сме включили слушалки с микрофон, избираме „Headset“ и тогава вграденият микрофон ще бъде заглушен и действащ ще остане само този на слушалките.

Между другото, тия дни прочетох, и лично го проверих, че буксите на слушалките без и на слушалките с микрофон се различават. При тези без микрофон има само три сегмента, а на тези с микрофон сегментите са четири. Това само по себе си би трябвало да е достатъчно комбинираните аудио жакове на устройствата и наличния в тях хардуер и софтуер да разпознават коректно кои слушалки имат микрофон и кои нямат. Това обаче е само на теория. На практика, поне при звуковите карти на Realtek, явно го има гореописания проблем и системата не може правилно да разпознае включените в нея слушалки дали имат микрофон или не. Защото пробвах на един преносим компютър със звуков чип на INTEL и там нямаше такъв проблем – системата си разпозна коректно и двата типа слушалки.

Иначе, за съжаление, масово срещано явление в днешно време е в преносимите компютри да се използва комбиниран жак за слушалки и микрофон, вместо два отделни жака за двете устройства. И въпроса не опира нито до цена, нито до липса на пространство за двата жака, поне според мен. Направо не знам какво ги прихвана производителите напоследък с тия комбинирани жакове за слушалки и микрофон, та така масово ги използват в преносимите си компютри. Вярно, при по-малките модели преносими компютри е удачно – пести се място. Но при по-големите според мен е просто безсмислено.

Най-подходящо решение в такива случаи са слушалките с микрофон с комбиниран жак. Такива са тези, обикновено идващи в комплект с мобилните телефони – те би трябвало да сработят. Но микрофоните в тези слушалки в повечето случаи са с по-лошо качество от вградените в преносимите компютри микрофони. А в нерядък брой случаи няма как да укажем на системата да използва вградения микрофон, въпреки включения външен такъв, просто поради причината че включените слушалки (независимо дали са с микрофон или без) не биват засичани от звуковата карта и от там – от операционната система – като отделни устройства – те просто заменят вградените звукови устройства и това е. Така се появява още един недостатък – не може да се задават отделни настройки за вградените говорители и микрофон от една страна, и за слушалките и външния микрофон от друга (а това понякога би било от полза).

ЗАБЕЛЕЖКИ:

  1. В прозореца който изскача при включване на букса в аудио жака и ни пита какво устройство сме включили, не обръщайте внимание на това, че екранните четци докладват всеки избран от нас елемент като отметнат – това е нормално – просто дизайна на този прозорец е такъв – хем е списък за единичен избор, хем всеки от елементите в него има поле за отметка за множествен избор, въпреки че във всеки даден момент може да се избере само по едно устройство (поне доколкото съм запознат).
  2. В прозореца който изскача при включване на букса в аудио жака и ни пита какво устройство сме включили, има една опция с етикет „Remember my selection and not show this dialogue next time“. Ако се включи, „Realtek HD Audio Manager“ ще запомни направения в дадения момент от нас избор за тип устройство и следващия път няма да ни пита, предполагайки че пак включваме същия тип устройство. Това е вероятно пак да доведе до описания по-горе проблем и процедурата за решаването му ще трябва да се приложи повторно.