петък, 3 април 2015 г.

Гласовете от Vocalizer за Android вече и с пробна версия

Наскоро излезе версия на приложението „Vocalizer Voices“ за Android, което ни дава достъп до гласовете от пакета „Vocalizer“ на компанията Nuance. Една от новостите е възможността да се пробва всеки един от гласовете за 7 дни.

Ето препратка към приложението „Vocalizer Voices“ за Android в магазина на Google за Android: „Vocalizer Voices“ в Google Play.

След като инсталирате приложението и го отворите, можете да изтеглите за изпробване избран от вас глас по следния начин:

 1. Намирате в списъка с езици езика, на който е гласа, който искате да изпробвате и го отваряте.
 2. Намирате в списъка с гласове за съответния език желания от вас глас.
 3. Задействате бутона „Изтегляне на глас“, намиращ се най-вдясно от името на гласа. Появява се прозорец със заглавие „Пробният период е активен“. В него има три опции:
  • „Опитайте безплатно!“.
  • „Закупуване на глас“.
  • „По-късно“.
 4. Нас ни интересува първата опция и задействаме нея. Отваря се друг прозорец в който ни благодарят че сме избрали гласовете от пакета Vocalizer TTS и ни приканват да си закупим гласовете след като изтече пробният им период, за да можем да ги ползваме и след това. В този екран се извежда и информацията за броя оставащи дни до края на пробния период.
 5. Най-отдолу в прозореца е бутона „Изтегли“ - задействаме него.
 6. Появява се следващ прозорец за избор на качество на гласа. Тук имаме три опции:
  • „Plus“, при която опция гласа е с по-добро качество, но по-голям по размер (а може би и по-тромав при реакция, но по този въпрос нямам лични наблюдения).
  • „Compact“, при която опция гласът е с по-малък размер, и може би по-пъргав при реакция, но с по-ниско качество.
  • „По-късно“, която команда отменя процедурата по изтеглянето и изпробването.
 7. Избираме си една от двете опции за качество и изчакваме да се изтеглят и инсталират гласовите данни.
 8. След това можем да пробваме изтеглените гласове в разни приложения. А за да ползваме даден глас в TalkBack, трябва да зададем „Vocalizer TTS“ като речева машина по подразбиране в настройките на Android (както задаваме и „SpeechLab 2.0“).

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. Пробният период започва да тече от момента в който се стартира тази нова версия на приложението „Vocalizer Voices“, а не чак когато изтеглим първия си пробен глас.
 2. По принцип, кой глас ще се използва за TalkBack (а и за други приложения) зависи от настройките на Vocalizer Voices, до които се стига от самото приложение, като бутона за отварянето им се намира в горния десен ъгъл. По подразбиране се избира глас, чийто език съвпада с текущата настройка за език на телефона. Да речем че имаме инсталирани българския глас „Дария“ и един американски английски такъв. Когато телефонът ни е на български, ще се използва „Дария“. Когато телефонът ни е на американски английски, ще се използва американския английски глас (ако са повече от един - този, зададен по подразбиране с почукване върху него).
 3. Добре е от настройките на приложението „Vocalizer Voices“ да зададем при липса на глас за зададения в телефона език, да се използва алтернативен TTS (речева машина), която е инсталирана на устройството ни. Аз съм си задал „eSpeak“, защото той е многоезичен и го имам инсталиран на телефона си. Това се прави с цел да не ви „млъкне“ телефона, ако изберете като речева машина по подразбиране „Vocalizer TTS“, без да имате необходимия за целта глас.
 4. Може, пак от настройките, да се зададе да се ползва винаги един и същи глас, независимо от езиковата настройка на телефона.

Моите впечатления от гласа „Дария“ не са много добри. Гласът като глас е добър - приятно ми е да го слушам. Обаче правилата (както българските, така и английските) са пълна скръб! Дано в бъдеще да ги оправят, щото иначе няма да си струва тоя глас за ежедневно ползване.