сряда, 26 декември 2012 г.

AkelPad: Как да направим този текстов редактор преносим (portable)

Много от вас сигурно работят с, или поне са чували за, текстовия редактор AkelPad, който освен всичко останало, се сработва доста добре с екранните четци JAWS и NVDA. А не би ли ви се искало да можете да си носите този текстов редактор с вас, на вашата любима флашка, и да го използвате независимо на кой компютър работите (?). Сигурно отговорът е "да". Затова аз в това ръководство ще ви обясня какво трябва да направите, за да е преносим (portable) текстовия редактор AkelPad.

За целта просто трябва да се пипнат една-две настройки, за да е абсолютно преносима. Едната е да се зададе да си запазва настройките в ini файл а не в регистрите. Другото е да не се задава да се отварят, редактират или печатат документи чрез AkelPad през Windows Explorer, защото иначе ще се запишат ключове в регистъра на Windows и ето - отиде ни преносимостта.

Първо обаче, трябва да си изтеглим ZIP варианта на текстовия редактор. Правим го от следната страница: http://akelpad.sourceforge.net/en/download.php
Както казах - теглим ZIP архива. Разархивирате този архив в специално създадена за целта празна папка, и за да пуснете програмата отваряте файла "AkelPad.exe". В този архив обаче ги няма плъгините, а някои от тях са доста полезни. Ето защо давам и линк за изтегляне на пълния пакет с плъгини: http://akelpad.sourceforge.net/files/plugs/PlugsPack.zip
Съдържанието на втория архив (2 папки - "docs" и "plugs") трябва да се постави в папката "AkelFiles", която се намира в папката, където е и изпълнимия файл на програмата - "AkelPad.exe".

А ето и как става да се каже на AkelPad да си пази настройките в ini файл а не в регистрите и да не се асоциира с файлове през Windows Explorer:

  1. Отваряме AkelPad.
  2. От лентата с менюта избираме "Options" и от това меню "Settings".
  3. В отворилия се прозорец отиваме до таба "Registry" (втория подред отляво надясно).
  4. С TAB отиваме до групата от два радио бутона с етикет "Save settings" и избираме (ако вече не е избран) втория радио бутон, който е с етикет "INI file" (първия е с етикет "Registry").
  5. С TAB отиваме до три последователни чекбокса с етикети "Open", "Edit" и "Print" и им махаме отметките, за да изключим асоциирането на AkelPad с файлове през Windows Explorer. То по принцип тия три чекбокса не би трябвало да имат отметки, но за всеки случай се уверяваме дали е така.
  6. Накрая с TAB отиваме до бутона "OK" и го активираме, за да съхраним направените промени.