петък, 28 декември 2012 г.

Windows: Промяна на начина, по който операционната система показва "дългата" дата

Всички потребители на екранните четци JAWS и NVDA (за другите не знам) знаят, че като натиснем Insert и двукратно F12, екранния четец ни съобщава текущата дата. Но знаете ли, че това което чувате като информация за текущата дата може да бъде променяно по ваш вкус (?). В това ръководство ще ви обясня как можете да промените начина, по който се показва визуално (и следователно - прочитано от екранните четци), формата за така наречената "дълга дата".

За целта правим следното:

  1. Отваряме "Контролен панел" от менюто "Старт".
  2. Отиваме на "Регион и език" и го отваряме с Enter.
  3. В появилия се прозорец табваме до комбобокса "Дълга дата:", и от него избираме една от предложените ни там готови опции. Например, ако изберем "дддд, дд ММММ гггг 'г.'", резултатът ще е нещо от типа на "неделя, 12 декември 2010 г.". За по-детайлно персонализиране на формата за дълга дата, може да се активира бутона "Допълнителни настройки..." и в отворилия се прозорец "Персонализиране на формата", да се отиде до раздела (таба) "Дата" и там да се настроят нещата "по-фино". Но имайте предвид, че настройките в прозореца "Персонализиране на формата" са по-сложни за манипулиране и поради това са за по-напреднали потребители.
  4. Активираме бутона "Приложи" в прозореца "Регион и език", за да приложим промените.
  5. Посочваме с курсора на мишката върху часовника на Windows (долу вдясно) или натискаме Insert+двукратно F12 (за потребители на екранните четци JAWS и NVDA) и ако резултатът ни удовлетворява, натискаме бутона "OK" за да затворим прозореца "Регион и език".
  6. Ако ли пък не - пробваме някой от другите варианти за дълга дата от комбобокса "Дълга дата:" и след всяка промяна активираме бутона "Приложи", за да приложим промените и да проверим дали новия резултат ни удовлетворява.

ПОЯСНЕНИЕ: Процедурата е изпълнена в Windows 7 на български. Процедурата може да се различава в една или друга степен, ако се изпълнява под друга версия на Windows.