петък, 21 декември 2012 г.

Mozilla Firefox: Какво е WebVisum

WebVisum е добавка за браузъра Mozilla Firefox (версия 3.0 или по-нова). Тази добавка има много функционални възможности, но най-съществената (а сигурно и най-ползваната) от тях е възможността за разпознаване на кодове в картинки по уеб страниците. С прости думи казано, след като си инсталирате добавката WebVisum във вашия браузър (само Firefox, не работи с Internet Explorer), вие ще можете да преодолявате “препятствията” наречени “кодове в картинки” или на английски “captcha”.

А щом добавката е инсталирана, просто отивате на страница където има код в картинка за преодоляване, заставате в полето където трябва да въведете кода от картинката, натискате Control+Alt+6 (това е клавишната комбинация по подразбиране, но тя може да бъде променена по ваш вкус) и кодът в картинката бива пратен на сървъра на WebVisum, за да бъде разпознат. След малко кодът ви бива върнат и поставен в клипборда, готов за поставяне. Щом сте в полето където трябва да бъде въведен този код, натискате Control+V и кодът бива поставен в полето.

А за да ползвате добавката WebVisum, първо трябва да се регистрирате на сайта на добавката. Официалният сайт на WebVisum е: http://www.webvisum.com
А сайтът за регистрация е: http:/www.webvisum.com/en/main/register
Страницата за инсталиране на добавката е: http://www.webvisum.com/en/main/download

Имайте предвид, че за да се регистрирате, ще трябва да имате “покана” за регистрация от вече регистриран потребител, като “поканата” всъщност е буквено-цифров код, който трябва да въведете по време на вашата регистрация. Алтернативно, ако не можете да получите “покана” от някого, можете да помолите за “покана” от разработчиците на WebVisum, като трябва писмено да мотивирате вашата заявка (тоест, да обясните кои сте и защо ви трябва тази добавка). Това се прави с цел да се уверят хората от WebVisum, че не сте спамери искащи да използват добавката, за да преодоляват кодовете в картинки с цел СПАМ (но мотивацията ви ще трябва да е на английски). Ето и адреса за заявка на “покана”: http://www.webvisum.com/en/main/invitationrequest

ЗАБЕЛЕЖКИ: Ако тепърва ще инсталирате браузъра Firefox, ви съветвам първо да се запознаете със самия браузър и с това как се инсталират добавки в него, преди да инсталирате WebVisum.