петък, 28 декември 2012 г.

Обновени JAWS скриптове за Balabolka

Наскоро тествах модула за правописна проверка в Balabolka, използвайки речниците за правописна проверка на "Hunspell". Но по подразбиране въобще не може да се каже че е толкова удобен за работа, колкото е модула за правописна проверка в Microsoft Word. И се замислих - дали не мога да направя нещо, за да улесня работата в този модул за правописна проверка (?). Оказа се, че мога. И след малко играчка с фреймовете на JAWS, успях да постигна един поне според мен задоволителен резултат. А именно: когато фокуса е в прозореца за правописна проверка на Balabolka,, натискането на Alt+1 казва сгрешената (поне според модула) дума, а Alt+2 казва текущо избраната за замяна дума от списъка с предложенията.

Ето и стъпките, след изпълняването на които и вие ще можете да се наслаждавате на тази функционалност на Balabolka:

  1. Уверете се, че имате инсталиран поне един външен модул за правописна проверка, който Balabolka поддържа. За информация относно това кои външни модули за правописна проверка се поддържат и за линкове за изтеглянето им, посетете страницата на Balabolka.
  2. След като вече сте си инсталирали поне един модул за правописна проверка от поддържаните от Balabolka, отваряте програмата и зареждате избран от вас документ в нея.
  3. След това натискате F4, за да отворите прозореца за правописна проверка. В него можете да се разходите спокойно с помощта на TAB и Shift+TAB и да го разучите.
  4. Когато прозореца за правописна проверка се отвори, фокуса е в полето с текста, което е от тип "Само за четене" ("read-only"). Сега можете да натиснете Alt+1 за да чуете предполагаемо сгрешената дума (визуално оцветена в червено) или Alt+2 за да чуете коя е избраната за заместване дума от списъка с предложенията за корекция. Самите елементи в този прозорец няма да ги описвам, тъй като те са почти еднакви с тези от прозореца за правописна проверка в Microsoft Word, с който предполагам че поне повечето от вас са запознати.

ЗАБЕЛЕЖКИ: Действията на двете добавени от мен клавишни комбинации за Balabolka са описани в JAWS клавиатурната помощ за дадената програма, която се включва/изключва с Insert+1.

ВНИМАНИЕ!: Тези функционални възможности на скриптовете за съжаление са езиково зависими, и ще работят адекватно само ако при вас Balabolka е на български. Ако при вас Balabolka е на английски, ще трябва да модифицирате атрибутите на създадените от мен JAWS фреймове.

Ето и линк за сваляне на тези JAWS скриптове за Balabolka, с инструкции за работа с тях в архива:
Изтегляне на JAWS скриптовете за Balabolka (3,2КБ)