сряда, 26 декември 2012 г.

NERO: Съхраняване в ISO образ с помощта на NERO Burning ROM

В това ръководство ще ви обясня как да съхраните в ISO файл избрани от вас данни, вместо да ги записвате на физически носител (CD/DVD).

За да пакетираме (архивираме) в ISO образ избрани от нас файлове и папки ползвайки NERO Burning ROM, правим следното:

  1. Отваряме NERO Burning ROM.
  2. Създаваме си нова компилация и добавяме в нея желаните от нас папки и файлове (работим така, все едно ще записваме тези данни върху реален носител).
  3. Като сме готови с добавянето, натискаме Control+R (или от меню "Recorder" избираме "Choose Recorder...").
  4. В появилия се прозорец, от списъка с устройства избираме "Image Recorder" и натискаме Enter.
  5. След това натискаме Control+B (или пак от меню "Recorder" избираме "Burn Compilation").
  6. В появилия се прозорец си правим желаните от нас настройки, все едно ще записваме данните върху реален носител. Имайте предвид обаче, че доста от опциите ще бъдат неактивни, тъй като те не се поддържат от "Image Recorder" устройството.
  7. Натискаме бутона "Burn". В появилия се прозорец за запис на файл, си избираме къде и под какво име да се запише образа. А от комбобокса "Запиши като тип:" избираме "ISO Image Files (*.iso)" (по подразбиране при мен е избрана другата опция - "Nero Image Files (*.nrg)").

ЗАБЕЛЕЖКИ:

  1. Да не забравите да върнете избора за записващо устройство към вашето реално записващо устройство (а не "Image Recorder") след като сте си свършили работата, защото иначе при следващия запис може да се чудите защо не можете да запишете данните си върху реален носител.
  2. ISO образите са доста по-широко използвани, и въпреки че NERO предлага съхранение и в своя формат NRG, е желателно да се ползва ISO, с цел по-широка съвместимост.