сряда, 26 декември 2012 г.

Paint: Конвертиране на изображения от един формат в друг

Ако искате да смените формата на едно изображение от JPG (или JPEG) например в TIFF, само промяната на разширението на името на файла няма да свърши работа. Точно обратното – има вероятност при такава промяна на файловото разширение, изображението с промененото разширение да не може да се отвори с повечето програми за разглеждане на изображения (особено с вградените в Windows), докато не му върнете старото файлово разширение. За промяна на файловия формат на дадено изображение е желателно да се ползва програма за конвертиране на изображения от един графичен формат в друг. За по-често срещаните операции по конвертиране на изображения и вграденият в Windows Paint ще свърши работа.

За целта правим следното:

  1. Отваряме програмата Paint. Тя се намира в меню “СТарт” -> all programs -> Accessories.
  2. Натискаме Control+o, за да извикаме прозореца за отваряне на файл и в него си избираме изображението, което искаме да конвертираме и го отваряме в Paint.
  3. Като се зареди изображението, от меню File избираме командата “Save as...”.
  4. В отворилия се прозорец за запис на файл си избираме къде, под какво име и в какъв формат да запишем изображението.
  5. Като изберем тези неща, табваме до бутона “Save” и го активираме, като по този начин съхраняваме изображението с желаните от нас параметри – име, местоположение и формат.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

  1. При гореописаната процедура има един недостатък – може да се конвертира само едно изображение наведнъж. Ако искаме да конвертираме повече изображения наведнъж, ще трябва да използваме друга програма за конвертиране на изображения. За целта аз препоръчвам IrfanView или XNView – и двете са безплатни и се сработват достатъчно добре с JAWS.
  2. Като използваме командата “Save as...”, ние записваме ново копие на изображението със зададените от нас параметри. Оригиналното изображение остава непокътнато и в папката, от която сме го отворили. Тоест, ако резултата от конвертирането не ни хареса, ние можем просто да изтрием новосъздаденото изображение и да си ползваме старото (оригиналното).