петък, 21 декември 2012 г.

Windows XP: Задаване на Internet Explorer като браузър по подразбиране

Доста от вас решиха да пробват добавката за Firefox - "WebVisum". Но при инсталацията на браузъра Firefox, голяма част от вас се сблъскаха с проблема че Firefox се задава като браузър по подразбиране и всички линкове и интернет преки пътища започват да се отварят с него, а не с Internet Explorer. И тъй като повечето от вас са свикнали да използват Internet Explorer като свой браузър по подразбиране и биха предпочели линковете да се отварят с него, ето как става по принцип задаването на браузър по подразбиране в Windows:

 1. Първо трябва да отворим "Задаване на достъп до програми и настройки по подразбиране". Това става най-лесно като от менюто "Старт" отидем на "Всички програми" и от там на "Задаване на достъп до програми и настройки по подразбиране" и натиснем Enter.
 2. Като се отвори "Задаване на достъп до програми и настройки по подразбиране", с TAB отиваме до радиобутона "По избор" и го активираме с интервалния клавиш.
 3. После пак с TAB отиваме до друг радиобутон "Internet Explorer" и го активираме (чекваме) с интервалния клавиш.
 4. Пак с TAB отиваме до бутона "OK" и го активираме с интервалния клавиш.

Така вече би трябвало Internet Explorer да е браузър по подразбиране и линковете да се отварят с него.

Забележки:

 1. Ако "Задаване на достъп до програми и настройки по подразбиране" го няма в менюто "Старт", трябва да отидем до него по следния начин:
  1. Отваряме Контролния Панел.
  2. Отиваме до "Добавяне / Премахване на програми" и натискаме Enter. Ще ни се отвори прозореца за добавяне и премахване на програми. Освен този раздел, в него има още три раздела.
  3. Натискаме клавишната комбинация Alt+O за да отворим раздела "Задаване на достъп до програми и настройки по подразбиране". Оттам нататък стъпките за задаване на браузър по подразбиране са същите както по-горе.
 2. Възможно е след задаване на браузъра по подразбиране (в случая Internet Explorer) на десктопа (работния плот) да се появи негова икона. Ако не ви трябва, можете спокойно да я изтриете - тя се създава просто за ваше удобство да имате бърз достъп до браузъра.