сряда, 26 декември 2012 г.

Windows XP: Директно отваряне на контролата за силата на звука на микрофона

Има начин, по който само чрез натискане върху елемент с пряк път на работния плот (десктопа), да можем да отворим прозореца за регулиране на силата на звука за звукозапис в Windows XP.

А именно:

  1. Фокусираме се върху работния плот и натискаме F5, за да размаркираме всичко.
  2. Натискаме клавиша “Applications”, или клавишната комбинация Shift+F10, за да се появи контекстното меню за работния плот.
  3. От това меню избираме “Нов” -> “Пряк път” (или на английски “New” -> “Shortcut”) и натискаме “Enter”.
  4. В появилия се прозорец сме фокусирани в едно поле за писане на текст. Там пишем следното:
    %SYSTEMROOT%\SYSTEM32\SNDVOL32.EXE /r
    и натискаме “Enter”.
  5. В следващия прозорец въвеждаме име за този пряк път и пак натискаме “Enter”. Може и да има въведено име по подразбиране, но е добре ние да си въведем нещо, което ще ни ориентира за какво е този пряк път.

Вече на работния плот (десктопа) би трябвало да има пряк път със зададеното от нас име, при стартирането на който да се отвори прозорецът с плъзгачите за контролиране на силата на звука за записване.

Пояснявам, че тази процедура съм я пробвал само за Windows XP. При Vista и 7 знам че са структурирани по друг начин нещата и това едва ли ще сработи. Но там стандартният начин за отваряне на силата на звука за записване е много по-лесен, отколкото при XP и едва ли ще се налага да се ползва този метод с прекия път.

В последствие можем да зададем клавишна комбинация за стартиране на този пряк път. Ако не знаете как се създава клавишна комбинация за стартиране на пряк път, в ето тази статия е описана процедурата: http://bezmishka.org/node/120.