сряда, 26 декември 2012 г.

KMPlayer: Запомняне позицията на възпроизвеждане

В това ръководство ще ви обясня как да накарате KMPlayer да запомня позицията на възпроизвеждане, дори след като сте затворили плейъра.

За да продължи възпроизвеждането на даден аудио или видео файл в KMPlayer от позицията на която сме го оставили на пауза преди да го затворим (не знам дали функцията работи ако е била изпълнена командата "Стоп" вместо "Пауза"), правим следното:

  1. Зареждаме плейъра.
  2. Натискаме F2, за да отворим прозореца с настройките.
  3. От дървовидната структура вляво (TreeView) избираме раздела "Общи".
  4. От появилите се вдясно опции, слагаме отметка на "Запомни позицията при възпроизвеждане на видео файл".
  5. След това слагаме отметка и на "дъщерната" опция "Запомни за аудио файлове".
  6. После активираме бутона "Затвори" и сме готови.
Вече би трябвало плейъра да запомня позицията при възпроизвеждане на аудио и видео файлове.

Има и още един, ръчен, метод за запомняне на позицията в даден файл. Този втори метод позволява на плейъра да запомни позицията до която е стигнал при възпроизвеждането на повече от един (последно възпроизвеждания) файл. Това са така наречените "Отметки". За да добавим отметка към текущо възпроизвеждащия се файл, правим следното:

  1. За по-голяма времева прецизност при поставяне на отметката, поставяме плейъра на пауза (това става с клавиша "интервал").
  2. Натискаме клавиша "P" (това е клавиша по подразбиране, чрез който се добавят отметки). Ако четенето на служебните съобщения на KMPlayer е включено (оттам откъдето си включваме и четенето на субтитрите), речевия синтезатор ще ни прочете (съобщи на глас) че сме добавили отметка, като ще съобщи и точното време (в часове, минути и секунди) от файла, към което е добавена отметката.
  3. За да отидем на желана от нас отметка, натискаме клавиша "Applications", за да отворим менюто на KMPlayer, и от него избираме "Отметки/части" и от това подменю - името на файла, а от неговото подменю - отметката до която искаме да отидем (като тя ще е отбелязана с времевата си позиция). От подменюто "Отметки/части" се манипулират (добавят, изтриват, и прочее) всички създадени отметки.