сряда, 26 декември 2012 г.

JAWS: Настройка на скриптовете за Скайп, преди започване на работа с тях

Тук накратко ще ви обясня какво трябва да направите, за да си изтеглите и инсталирате JAWS скриптовете за популярната програма за интернет телефония - Skype. Имайте предвид обаче, че това ръководство е доста кратко и не претендира за пълна изчерпателност.

Първо, трябва да изтеглим скриптовете, ако вече не сме го направили. Това се прави от официалната им страница, разбира се, а именно:
http://www.dlee.org/skype
Първия линк на страницата, който започва с думата "revision", е за изтегляне на инсталационната версия - следващия е за zip архива. За удобство и леснота при инсталирането, аз препоръчвам инсталационната версия. Ако ще се ползват в повече от една версия на JAWS, ще трябва инсталаторът да се пусне за всяка версия на JAWS поотделно, като по време на инсталацията трябва да се посочи версията, в която искаме да инсталираме скриптовете. Добре е дадената версия в която ще се инсталират скриптовете да работи в този момент, за да бъде правилно засечена езиковата папка (за нас тя е enu) - иначе има вероятност да отидат в нова папка с име "bgr". А за последните няколко версии на скриптовете, вече има само инсталационен, но не и преносим вариант. Освен това, не е нужно да се пуска инсталатора отделно за всяка инсталирана на компютъра ни версия на JAWS - инсталатора по подразбиране се грижи за това скриптовете да бъдат инсталирани във всички инсталирани на компютъра ни версии на JAWS.

В момента се сещам само за една настройка, която трябва да бъде променена в самите скриптове, а именно - тази за така наречения "Skype Command Key" ("Скайп Команден Клавиш"). Тази настройка трябва да бъде променена, иначе ще ви е трудно да въвеждате буквата "ц" от БДС подредбата. Промяната става по следния начин:

  1. Отваряте Скайп, и се фокусирате върху него.
  2. Натискате Insert+V, за да извикате прозореца "Adjust JAWS Options".
  3. От дървовидната структура в която сте фокусирани, отивате до елемента "Skype Command Key" и натискате интервалния клавиш ("spacebar"). Ще чуете съобщение (на английски език), което ще ви подкани да въведете желаната от вас клавишна комбинация.
  4. След това натискате клавишната комбинация, която искате занапред да бъде ползвана от "Skype Command". Аз лично съм задал CTRL плюс лява квадратна скоба, но вие можете да посочите и друга комбинация (все пак внимавайте да не се получи клавишен конфликт).
  5. Изчаквате няколко секунди, докато не чуете "Updating Skype Command Key". Уверете се че клавишната комбинация е обновена, и че сте задали желаната от вас клавишна комбинация.
  6. След това затваряте прозореца с Enter, и сте готови.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

  1. Процедурата е описана ползвайки Скайп 5.0 бета (но няма значение - същото е и при версия 4), JAWS 11.0 и скриптове за Скайп, ревизия 42E. Ако има някакво разминаване в терминологията (най-вече в името на прозореца извикван с Insert+V) - то не е по моя вина - явно от Freedom Scientific са го преименували (защото бегло си спомням че в по-старите версии беше "Adjust JAWS Verbosity", ако не ме лъже паметта).
  2. В по-старите версии на скриптовете (най-вече тези за Скайп 3.8), след обновяването на Скайп командния клавиш, прозореца в който се задава той се самозатваря, и трябва потребителя да го отвори после сам, за да види дали промените са запаметени (поне такива са ми далечните спомени покрай Скайп 3.8). В новите версии на скриптовете това е избегнато, като прозореца просто леко "примигва", като по този начин се обновява без да се самозатваря.

ПРЕПОРЪКА: Тези инструкции са важни и полезни за всеки Скайп потребител - запазете си ги на удобно за вас място, защото може и занапред да ви потрябват.