сряда, 26 декември 2012 г.

Balabolka: Настройване на програмата за по-добро сработване с екранните четци

Това ръководство ще ви даде полезни съвети за това как да настроите програмата Balabolka така, че тя да работи по-добре с екранните четци (JAWS или NVDA примерно).

Ако при работата си с програмата Balabolka забележите, че екранният ви четец не чете менютата й, трябва да изключите показването на икони в менютата на програмата. Ето как става това:

 1. Уверете се, че ползвате най-новата версия на Balabolka, която можете да изтеглите от този линк: http://www.cross-plus-a.com/balabolka.zip
  Това е линк за инсталационната версия. А ето линк и за преносимата (portable) версия: http://www.cross-plus-a.com/balabolka_portable.zip
  Това за новата версия го споменавам, защото в по-новите версии на програмата Прозорецът с настройките може да се отвори с клавишна комбинация, вместо да се ходи по менютата.
 2. Отворете Balabolka.
 3. Натиснете Shift+F6, за да се отвори прозорецът с настройките.
 4. С Control+TAB отидете до таба “Изглед”.
 5. С TAB отидете до чекбокса “Показвай икони в менютата на програмата (изисква рестартиране на Balabolka)”, който е чекнат. Натиснете интервалния клавиш, за да го отчекнете (отмаркирате).
 6. Отидете с TAB до бутона OK и го активирайте, за да съхраните настройките.
 7. Затворете програмата и я пуснете отново.
Сега вече би трябвало екранният ви четец да ви чете менютата на Balabolka без проблеми.

Ако при четене на някакъв текстов файл с Balabolka забележите, че освен от програмата, текстът ви бива прочитан и от JAWS, това е поради факта, че докато “чете” текста, Balabolka маркира текущо прочитаната дума. Това програмата прави с цел да могат зрящите хора да виждат докъде е стигнало четенето и какво точно се чете в момента. За да отстраните проблема с двойното четене, можете да направите едно от следните две неща (едното е настройка на JAWS, а другото – на Balabolka):

 1. Да настроите “екранното ехо” (”screen echo”) на JAWS на “none” – така JAWS ще спре да чете маркирания от Balabolka текст. Това става като натискате клавишната комбинация Insert+S докато JAWS не каже “none”. Като свършите с четенето на текста с Balabolka, желателно е пак да натиснете Insert+S, докато не чуете “Highlighted”, за да може JAWS отново да чете елементите по екрана, които биват маркирани.
 2. Алтернативата е да изключите опцията за маркиране на текущо прочитаната дума от настройките на Balabolka. Това става по следния начин:
  • Отваряте Balabolka.
  • Натискате Shift+F6, за да се отвори прозорецът с настройките на програмата.
  • С Control+TAB отивате до таба “Изглед”.
  • С TAB отивате до чекбокса “Проследявай четения текст” и махате отметката от него, натискайки интервалния клавиш.
  • Пак с TAB отивате до бутона “OK” и го активирате с интервалния клавиш (или с Enter).
Сега вече JAWS не би трябвало да ви чете текущо маркираната дума в текстовото поле на Balabolka.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. Ако за отстраняване на проблема с двойното четене използвате първия метод (настройване на “screen echo” на “none”), JAWS няма да ви казва какво е маркирано (селектирано) в текстовото поле на Balabolka, което може да е неудобство, ако ще ползвате това текстово поле за редактиране на отворения файл.
 2. Ако за отстраняване на проблема с двойното четене използвате втория метод (изключване на опцията за проследяване (маркиране) на прочетения текст), имайте предвид, че фокусът на прозореца ще остане върху началото на отворения от вас файл, независимо докъде в него сте стигнали с четенето. Тоест, вие няма да виждате къде се намира курсорът в текстовото поле, ако той подмине най-долния ред от видимата част от текста. Този проблем обаче се оправя доста лесно – когато вие спрете четенето с F7, прозорецът се фокусира централно върху мястото, където се намира курсорът. И тъй като при последващо натискане на F5 (Старт на четенето) Balabolka започва да чете от мястото на курсора, вие няма да загубите мястото до което сте стигнали преди натискането на F7.
 3. Пояснявам, че гореописаните настройки важат и за portable версията на Balabolka. Аз лично ползвам инсталационната версия, но не е проблем да се ползва и преносимата такава.