петък, 21 декември 2012 г.

NVDA: Един лек и преносим (portable) екранен четец

Искам да представя на вашето внимание малко информация и полезни линкове за екранния четец “NVDA”.

На първо място ще кажа, че този екранен четец е напълно безплатен и с отворен код (Open Source) лиценз. Лицензът “С отворен код” ще рече, че всеки желаещ и разбиращ от програмиране може да се включи и да участва в разработката на NVDA.

А ето и официалната уеб страница на NVDA: http://www.nvda-project.org Там можете да научите повече за програмата. Пояснявам обаче, че уеб сайтът е на английски език. Затова аз ще поразясня някои неща тук.

Най-напред искам дебело да подчертая, че NVDA работи само под Windows XP и по-новите операционни системи на Microsoft.

NVDA има инсталационна версия и версия, която не се нуждае от инсталация и може да се пусне дори от USB Flash памет, примерно. А от версия 2012.2 насам, инсталатора е един, от който си избираме дали искаме преносима или инсталационна версия на програмата. Програмата си има собствен вграден синтезатор “eSpeak”, който включва доста езици, включително и български. Освен вградения синтезатор, NVDA може да ползва и инсталираните на системата SAPI4, SAPI5 и Microsoft Speech Platform гласове. Това ще рече, че може да ползваме “SpeechLab” с гласа “Гергана” и гласа “Ирина” от фирмата “Innoetics”, които са по SAPI5 стандарт. NVDA си има и помощни файлове на различни езици и можете оттам да прочетете как се работи с програмата. Те се разпространяват с програмния пакет, независимо дали е инсталационен или преносим вариант. А новите версии на NVDA вече имат и български превод на интерфейса и помощната си документация.

Всичките възможности и подробности относно NVDA са много и не мога да ги опиша тук. Тъй че съветвам всеки който желае, да си изтегли програмата и да я пробва сам и да види дали може да му върши работа. На мен неведнъж ми е помагала, когато JAWS се издъни по една или друга причина. А от лятото на 2010 г., я ползвам почти постоянно вместо JAWS.

А ето и раздела в уеб сайта на NVDA, откъдето можете да си изтеглите програмата: http://www.nvda-project.org/wiki/Download Отивате до хединга "Stable release" и под него ще намерите линкове за изтегляне на най-новата версия на NVDA. Инсталационната версия има предимството че може да се зарежда автоматично заедно с Windows и може да работи в екрана за вписване на Windows, както и в екраните на UAC (User Account Control). Преносимата версия чрез универсалния инсталатор се разархивира в нейна папка, където пожелаете вие и пускате файла “nvda.exe” и програмата тръгва. Нейно предимство е че е преносима и може да се ползва дори от USB flash памет. Желателно е преди пускането на NVDA да спрете JAWS, за да нямате евентуални проблеми и конфликти между двете програми.

В раздела “Snapshots”: http://www.nvda-project.org/wiki/Snapshots са публикувани най-новите версии на програмата, но те се водят като тестови (експериментални) и не се препоръчват за начинаещи потребители. Все пак ако някой желае, може да тества и тях. Аз винаги си инсталирам най-новия snapshot и по принцип не съм имал проблеми. Но винаги имайте резервно копие на стабилна версия на NVDA или друг екранен четец, за да може евентуално да се измъкнете безпроблемно от ситуация, при която snapshot версиите на NVDA откажат да тръгнат.